SIMON, THE MAGICIAN

Ohjaaja: Ildikó Enyedi

Maa: Unkari, Ranska

Vuosi: 1999

Kesto: 1.40

Kielet: unkari, ranska / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Simon mágus

Kategoria: , , ,

”Sanoitteko murha? Miksi minä? Olkoon, 100 000 frangia.” Budapestissa asuva selvänäkijä Simon (Péter Andorai) kutsutaan Pariisiin poliisin avuksi selvittämään murhaa. Simonin menetelmät eivät ole tavanomaisimpia – innokkailta vaikuttavat poliisi ja tulkki joutavat lähtemään, kun Simon jää meditoimaan huonekasvin kanssa.

Itse rikoskin jää sivuun elokuvan keskittyessä mystiseen Simoniin. Hän iskee silmänsä katugallupia tekevään tyttöön (Julie Delarme), jonka kanssa alkaa mainio dialogi. Mies pistää peliin myös syntyjä syviä koskeviin kysymyksiin vastatessaan koko ranskan kielen sanavarastonsa: ”non”, ”oui”, ”café”.

Kadulla viereen ilmestyy toinen maagikko Péter (legendaarinen ohjaaja Péter Halász). Simon ei hätkähdä julkisuudenkipeän kilpakumppanin haastaessa hänet kolmen vuorokauden elävältä hautaamiseen. Tapahtumissa kuten myös elokuvan nimessä viitataan ensimmäisellä vuosisadalla eläneeseen, Apostolien teoissa ja apokryfisissä kirjoituksissa mainittuun ihmeiden tekijään Simon Magukseen.

Pariisi on elokuvassa vahvasti läsnä bulevardeineen, laitakatuineen ja yöbaareineen. Elokuvan maagikot voittaa hypnoottisuudellaan kuitenkin matkan alussa nähtävä kamera-ajo, joka seuraa rautatieasemalta avautuvaa kiskoviuhkaa. Ohjaaja on kertonut, että se kuvattiin budjettisyistä veturiin salaa asennetulla kameralla. (Marjatta Manni-Hämäläinen)