SININEN VARJO

Ohjaaja: Valentin Vaala

Maa: Suomi

Vuosi: 1933

Kesto: 0.16

Kielet: suomi

Alkup. nimi: Sininen varjo

Kategoria: ,

Lauri Piispan alustuksen aiheeseen pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonus Content”. 

Valentin Vaalan ohjaama, lavastama, leikkaama ja yhdessä Tauno Tattarin kanssa kirjoittama äänielokuva Sininen varjo (1933) perustuu Mika Waltarin jännitysnovelliin, jota kirjailija ei tunnistanut lopputuloksesta. Theodor Tugailla (Teuvo Tuliolla) on kaksois­rooli. Käsiohjelma kertoo uhkarohkean mur­tovarkaan Sinisen overallin (Tugai) murtau­tuneen johtaja Tuulon tyttären Railan (Birgit Nuotio) huoneeseen. Tytär tunnistaa myöhem­min nuoren huimapään Joel Orman samaksi henkilöksi. Hannu Salmen mukaan juuri tästä alkaa säilynyt 16-minuuttinen katkelma: pa­riskunta on kahvilassa Aleksanterinkadulla, sitten Tähtitorninmäellä. Railan vaikutukses­ta Joel alkaa työskennellä isänsä (Eino Jurkka) kirjapainossa.

Salmi näkee säilyneissä kuvissa tuulah­duksen 1930-luvun modernismia ja urbaa­nia Helsinkiä öisine katuineen. Markus-sedän (Markus Rautio) ääni kertoo radiossa, että yö­kerhossa murhattu uhkapeluri Jack Irbaum (Carl von Haartman) lausui viimeisinä sanoi­naan Joel Orman nimen. Elokuvan ensi-ilta oli samanaikaisesti Helsingissä, Turussa ja Pietar­saaressa. Turussa kopion osat kolme ja neljä olivat menneet kiireessä sekaisin, mutta äänit­täjän apulaisen Karl-Fredrik Peronin (Peronkosken) mukaan juoni oli sellainen, että yleisö tuskin huomasi tapahtunutta. Sininen varjo oli Vaalan ja Tugain viimeinen yhteinen työ. (MÖ)