SININEN VIIKKO

Ohjaaja: Matti Kassila

Maa: Suomi

Vuosi: 1954

Kesto: 1.10

Kielet: suomi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Sininen viikko

Kategoria: , , ,

Niillä 50-luvun Suomi-filmeillä, jotka ovat kestäneet aikaa on – kärjistäen – yksi yhteinen piirre: ne on ohjannut Matti Kassila. Vailla ajan tuottamaa vauriota on säilynyt myös Kassilan vuoden 1954 helteinen kolmiodraama Sininen viikko. Elokuvaa on tervehditty sekä teknisenä voittona että kouristavana moraliteettina.

Asetelma on jopa kliseinen: nuori vaimo, sairaalloinen aviomies ja muukalainen, ”mies parhaissa voimissaan”. Miesten erilainen yhteiskunnallinen tausta kuuluu kuvioon. Ehkä Sininen viikko on kuitenkin ennen kaikkea tutkielma sijoiltaan nyrjähtäneestä luontosuhteesta, aikojen dramaattisesta muutoksesta.

Gunvor Sandkvistin, Matti Oraviston ja Toivo Mäkelän unohtumattomasti näyttelemän kaupunkilaiskolmikon ekskursio kesäiseen saaristoluontoon kostautuu. Oraviston työläishahmon luontokokemuksessa Toivo Pekkasen maailma kohtaa F. E. Sillanpään maailman, ja jälkimmäinen tuntuu perivän voiton. Kesäöiden lyhyydessä ja kesäpäivien loputtomuudessa velloo vaistojen ja viettien kapina. Ristiriita on sovittamaton – tai sen voi sovittaa vain kuolema. Luonto kääntää ihmiselle rumat kasvonsa: rappion ja tuhon.

Sininen viikko on paitsi ohjaajansa näkemyksen ja teknisen osaamisen, myös pääosakolmikon valkokangasläsnäolon juhlaa. (VMH)