SOKEA MIES JOKA EI HALUNNUT NÄHDÄ TITANICIA

Ohjaaja: Teemu Nikki

Maa: Suomi

Vuosi: 2021

Kesto: 1.22

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

Kategoria: , , ,

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta elokuva sokean ihmisen aistihavainnoista on visuaalisimmin painottunutta elokuvataidetta, mitä Suomessa on vähän aikaan nähty. Teemu Nikin Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia on elokuvataidetta puhtaimmillaan, riisuttuna kaikesta turhasta ja ylimääräisestä.

”Tunsin alusta lähtien, että Teemu halusi työskennellä näyttelijä Petri Poikolaisen kanssa – ei vammainen Petri Poikolaisen”, on elokuvan tosielämässä sokea päänäyttelijäkin todennut. Poikolaisen kommentti tarkoittaa sitä, että aiheestaan huolimatta elokuvasta ei ole väännetty koulu-tv-spesiaalia eikä väkinäistä kyyneltenkerjäystä. Se on selkeärakenteinen draama, jossa teksti on lähinnä tukea antavana kehyksenä. Välillä meinaa jopa tuntua, että teos olisi pärjännyt kokonaan ilmankin tekstiä.

Nikin hallitseva ja johdonmukaisesti käyttämä metodi on ottaa toinen toistaan suljetumpia lähikuvia, jotka ohjaavat yleisön keskittymään vain Poikolaisen kasvoihin ja näyttelemiseen. Kaikki ympärillä jää tarkennuksen ulkopuolelle – hukkuu kohinaan. (Valtteri Mörttinen)