SON OF THE WHITE MARE

Ohjaaja: Marcell Jankovics

Maa: Unkari

Vuosi: 1981

Kesto: 1.21

Kielet: unkari / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Fehérlófia

Kategoria: , , ,

Jennifer Barkerin esittelyn pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta ”Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonusmateriaali”.

Fehérlófia (1981) on yksi 1900-luvun upeimmista ja vetävimmistä animaatioelokuvista. Marcell Jankovicsin Budapestin Pannónia-elokuvastudiolla ohjaaman elokuvan eeppinen tarina on yksinkertainen mutta silti allegorinen: Valkoisen Tamman synnyttämän, Puunravistaja-nimisen sankarin tehtävänä on kahden veljensä kanssa pelastaa pahuuden valtaan joutunut maailma. Sankari matkaa manalaan ja sieltä takaisin taistellen tiensä läpi vaarojen, synnin, uhrausten ja lohikäärmeiden aseinaan huumori, eros ja ripaus vilunkia. Tarinalla on lukuisia mytologisia ja uskonnollisia analogioita, mutta juoni on vain ranka, jonka päälle elokuvan mehukas liha kietoutuu.

Elokuvan eläväinen ja eloisa estetiikka on sekoitus art nouveauta, art decoa, psykedeliaa ja poptaidetta. Nupullaan olevaa 1980-lukua enteilevä 1970-luvun mestariteos Fehérlófia yhdistelee niinkin eriparisia innoituksen lähteitä kuin Keltainen sukellusvene, Lotte Reiniger, keskiaikaiset kirjankuvitukset, Busby Berkeley ja Flash Gordon – ja silti elokuvan estetiikka on yhtenäistä ja ainutkertaista. Ajoittain lähes täydellisenä ihmishahmojen ja heidän maailmansa välisenä symbioosina Fehérlófia luo tyylin ja substanssin, tarkoituksen ja liikkeen sekä pimeyden ja valon välisen leikin.

Fehérlófia on täynnä elämänhimoa. Se on dynaaminen ja riemukas voimainmittely, joka muistuttaa auringon olevan ainaisesti taivaankantemme poikki vaeltava nomadi, jonka ansiosta olemme elossa. (Jennifer Barker)