SONG OF GRANITE

Ohjaaja: Pat Collins

Maa: Irlanti, Kanada

Vuosi: 2017

Kesto: 1.44

Kielet: englanti, iiri / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Song of Granite

Kategoria: ,

Ohjaaja Pat Collinsin mukaan perinteisen irlantilaisen, ilman säestystä toteutetun sean-nòs -laulutyylin kuuluisimmasta tulkista Joe Heaney’sta (1919–1984) kertova Song of Granite ei missään nimessä ole elämäkertaelokuva. Heaneyn repertuaariin kerrottiin kuuluneen yli 500 ulkomuistista osattua kappaletta ja hänen kansainvälisempi tähteytensä käynnistyi vasta suhteellisen myöhään, yhdysvaltalaisen folk-musiikin maineikkaalla Newport Folk Festivalilla 1960-luvulla. Maanlaajuiseen menestykseen laajenneiden, loppuunmyytyjen esitysten voimaa ylistivät jopa avantgarde-säveltäjä John Cagen kaltaiset nimet.

Collinsin elokuva keskittyy kolmeen eri elämänvaiheeseen; Heaneyn lapsuuteen Connemarassa 1930-luvulla, Iso-Britannian ja Amerikan-matkoihin 1960-luvulla ja viimein menneisyyttään ja taiteellista perintöään muistelevaan vanhaan mieheen.

Ohjaajalleen tuo enigmaattinen hahmo on jonkinlainen moneksi muuntuva Troijan hevonen, jonka täsmällisistä vaiheista (tai varsinkaan kryptiseksi jääneestä tunnepuolesta) ei tiedetä kovin paljon enempää kuin että tämä työskenteli ovimiehenä Manhattanilla ja opetti Washingtonin yliopistossa. Humaanissa elokuvassa Heaneyn esittämien perinteisten iirinkielisten laulujen sanoitukset jätettiin tarkoituksella kääntämättä, jotta hänen äänensä raaka tunne ja irlantilainen identiteettinsä säilyttäisivät koko transsendentaalisen alkuvoimaisen hehkunsa. (LT)