SOVINTO

Ohjaaja: Pernilla August

Maa: Ruotsi, Suomi, Tanska

Vuosi: 2010

Kesto: 1.39

Kielet: ruotsi, suomi / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: Svinalängorna

Kategoria: ,

Kun suomalaissyntyinen Susanna Alakoski julkaisi vuonna 2006 romaanin Svinalängarna (suom. Sikalat), se herätti Suomessa pahaa verta kuvatessaan suomalaiset siirtolaiset Ruotsissa väkivaltaisiksi juopoiksi, joiden varjosta heidän ruotsalaistunut tyttärensä yrittää riistäytyä irti.

Tähän romaaniin perustuva Pernilla Augustin elokuva alkaa kun suomalaisvanhempien tytär Leena (Noomi Rapace) saa soiton vanhempiensa asuinpaikkakunta Ystadista: hänen äitinsä on tekemässä kuolemaa. Leena lähtee perheineen vastahakoisesti öiselle matkalle, hokien itsekseen ”en pysty”.

Tuntuu aivan kuin August muistelisi mestari Bergmanin elokuvia ja niissä käsiteltyjä muistelun kauhuja, mutta paljon arkisemmassa ympäristössä. Hän tuo pelot esiin hitaammin, mutta niiden aiheet piilevät jossain syvällä ja sitä Leena ei halua tunnustaa. Tarinasta voi aistia pienen, lähes tavoittamattoman kosketuksen Syyssonaatin äidin ja tyttären viharakkaussuhteesta, mutta ilman sen psyykkisiä ja musiikin ulottuvuuksia ja raadollista syvyyttä.

Mestariuimariksi valmentautuvan nuoren Leenan kurinpito harjoituksissa vertautuu hänen kurinpitoonsa kotona. Kummassakin asetelmassa eletään samaa miesten ylivaltaa, jonka vallitessa heikko mieskään ei saa armoa. Aikuisen Leenan aviomies Johan ei ymmärrä käytännöllisyydessään lainkaan vaimonsa tuskaa.

Millenium-trilogiassa häikäissyt Noomi Rapace luo aivan päinvastaisen, sisäisissä liemissään kiehuvan naiskuvan, mutta niistä vain tipoittain ulos tihkuvan ilmaisun. (VpM)