STEAMBOAT BILL, JR.

Ohjaaja: Charles Reisner, Buster Keaton

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 1928

Kesto: 1.10

Kielet: mykkä / välitekstit suomeksi ja englanniksi

Alkup. nimi: Steamboat Bill, Jr.

Kategoria: , ,

Viikonloppu värähtää perjantaina liikkeelle Buster Keatonin mykkäkomedialla Steamboat Bill, Jr. (1928), jota säestää Mauri Suménin luotsaama M/S Tempo -yhtye. Kaksi jokilaivayhtiötä mittelee voimiaan saman mississippiläisen talousalueen hallinnasta. Toinen on vauras ja moderni, toinen vanha ja klassinen (eli asetelmassa voi nähdä vertauskuvaa myös saapumaisillaan olevan äänielokuvan suuntaan). Alakynteen jäänyttä perinteisempää firmaa pyörittävän rotevan jermun keikarimainen poika (Keaton) palaa maailmalta kotiin, muttei olekaan isänsä haaveissa sankarinviittaa kantava miehinen macho, vaan melkoinen poeettinen ruipelo, joka rakastuu kilpailevan yhtiön johtajan tyttäreen. Kaikki huipentuu moninaisten vaiheiden jälkeen (toteutukseltaan peräti kolmanneksen koko elokuvan budjetista imaisseeseen) tuulimyrskyyn…

Carl Harbaughin tarinaan perustuneen Steamboat Bill, Jr:n viralliseksi ohjaajaksi on merkitty Charles Reisner, mutta Keatonin käsiala tuntuu joka puolella. Kassaluukuilla lajinsa rakastetuksi klassikoksi sittemmin kohonnut teos oli tuoreeltaan pettymys ja se valmistui Keatonin alamäen alkua edeltävällä hetkellä – seuraavista elokuvista pääteosten joukkoon tavataan laskea enää vain Kameramies (1928). Keatonin alkoholismi oli jo oraallaan ja taiteilijan itsetuhoisuudellakin on elämäkertureiden toimesta spekuloitu. Steamboat Billin ja ehkä koko urankin kuuluisin kohtaus – aikaisemmin Keatonin lyhytelokuvissakin esiintynyt tilanne, jossa talon valtava fasadi kaatuu sen edessä seisovan koomikon päälle ja tämä pelastuu ainoastaan kohdalleen osuvan avoimen ikkunaluukun ansiosta – luotiin kevyempien pahvien sijaan täysipainoisella kulissilla. Legendan mukaan Keaton oli saanut juuri kohtausta edeltävänä päivänä kuulla, että hänen oma studionsa lakkautetaan, ja otti siksi tuon kuolemaa halveksuvan riskin.

Nöösipojasta aktiiviseksi sankariksi ja päivän pelastajaksi haastavien olosuhteiden keskellä kasvava elokuvahahmo on yllättävän lähellä Harold Lloydia. Keatonin kalpeille, melkein valkokankaaseen rinnastuville kasvoille heijastuu elämän koko kirjo perhesuhteiden odotusarvoista romantiikan ongelmiin ja väkivallan uhkasta bisneselämän suorituspaineisiin. Suuren koomikon luomus on yhtä aikaa jokamies ja tarinan itsenäisin yksilö. Vaikka Chaplin saa yleensä arvovaltaisten kollegoiden joukossa traagisemman taiteilijan leiman, asuu Keatoninkin hymyttömän (ei kuitenkaan ilmeettömän!) naamion takana tuhansia surun sävyjä. Steamboat Bill, Jr. tuottaa puhdasta iloa ja takaa festivaalin kovimmat naurut, mutta sitä katsoessa ymmärtää myös, miksi Samuel Beckett halusi Busterin vierailulle maailmaansa tai mistä koomikkoa ihaillut Robert Bresson ammensi alkusykäyksen malliteorioilleen. Ympäristöönsä eksyvä Keaton on modernin ihmisen perikuva.

Lauri Timonen

 

Säestäjät:

M/S TEMPO

Mauri Sumén (sävellys, orkesterinjohto, koskettimet, klarinetti, hanuri, ukulele)
Jukka Myllys (pasuuna, baritonitorvi)
Tomi ”Varre” Vartiainen (sähkökitara, banjo)
Seppo Kantonen (piano)
Ville Vannemaa (huilu, saksofonit)
Timo Tolonen (sähköbasso)
Anssi Nykänen (rummut)