SUMMER OF SOUL

Ohjaaja: Ahmir "Questlove" Thompson

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2021

Kesto: 1.58

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Summer of Soul (…or, When the Revolution Could Not Be Televised)

Kategoria: ,

Vasta 2010-luvulta eteenpäin musiikkidokumentit ovat saaneet ansaitsemaansa mainetta ja palkintotunnustusta. Tänä vuonna parhaan dokumenttielokuvan Oscar-palkinnon voittanut Summer of Soul (…or, When the Revolution Could Not Be Televised) on The Roots -hiphop-yhtyeestä tunnetun Ahmir ”Questlove” Thompsonin ohjaama huikea esikoisdokumentti.

Aiheena on Woodstockin kanssa samana vuonna järjestetty musiikkijuhla, jossa musta väestö otti ylpeästi tilan omalle kulttuurilleen, mutta joka jäi historian kirjojen ulkopuolelle. ”Mustaksi Woodstockiksi” nimetyn Harlem Cultural Festivalin konsertit taltiointiin, mutta materiaalia ei ole esitetty missään. Nyt historiallinen festivaali saa Questloven dokumentin avulla ansaitsemansa julkisuuden.

Tapahtuman keskiössä ovat aikakauden suurimmat nimet. Ainutlaatuisen arkistomateriaalin ansiosta toinen toistaan loistavampia musiikkiesityksiä tarjoilevat mm. Nina Simone, Sly Stone, Gladys Knight & the Pips, B.B. King ja Stevie Wonder.

Elokuva nousee pelkän konserttitaltioinnin yläpuolelle historiallisen perspektiivinsä kautta. Lopputuloksena on kollaasin, ajankuvan ja konserttitaltioinnin hurmiollinen hybridi. Kommentaari taustoittaa yhteiskunnassa eniten puhututtaneet aiheet ja ryhmien väliset jännitteet.

Kansalaisoikeustaistelun ja poliittisten salamurhien aikakautena yhteisölliselle soulkesälle oli aito tarve ja sillä oli parantava vaikutus. (Otto Kylmälä)