SUOJAAVA TAIVAS

Ohjaaja: Bernardo Bertolucci

Maa: Iso-Britannia, Italia

Vuosi: 1990

Kesto: 2.18

Kielet: englanti, ranska, arabia / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: The Sheltering Sky

Kategoria: ,

Kolmen hengen seurue saapuu Tangeriin Pohjois-Afrikkaan toisen maailmansodan jälkeen. He kutsuvat itseään matkailijoiksi, eivät turisteiksi. Turistit tietävät jo ennalta koska lähtevät paluumatkalle, matkailijat poistuvat silloin, kun huvittaa. Port ja Kit Moresby ovat aviopari, jonkinlaisia kirjailijoita, joiden suhteessa on paljon epäselvää. Kolmas osapuoli George Tunner seuraa uteliaana heidän epäselvää suhdetta.

Pohjois-Afrikan aurinko, kaupungin hämärät kujat ja yllättävä vapauden tunne huumaavat matkalaiset niin, että heidän todellisuuden tajunsa hämärtyy. Lopulta Kit jää yksin miehen kuoltua ja löytää itselleen arabirakastajan, joka kuljettaa hänet lähes vankina aavikolle paahtavan auringon alle.

Tuntuu kuin Bertolucci olisi huumaantunut päähenkilöittensä tavoin itsekin Marokon polttavan auringon ja huikeiden aavikkomaisemien edessä. Romanttinen tarina ja kuvalumous ovat poikkeuksellisia mm. Fasistin ja Viimeisen keisarin ohjaajalle. Bertolucci on löytänyt Pohjois-Afrikasta itselleen oman maailman, joka tuntuu kiehtovan häntä enemmän kuin edellisten elokuvien poliittinen todellisuus. Kamelikaravaani hiekkadyynien keskellä laskevan tai nousevan auringon valossa lumoaa katsojan, vaikka Debra Wingerin ahdistus piinaa. Suojaava taivas on tekijänsä poikkeuksellisin työ, jonka tekijä palasi myöhemmin koti-Euroopan, Italian ja Ranskan kulttuuriin, kuten ranskalaisen uuden aallon syntysijoille Dreamers-elokuvassa. (VpM)