SUOMI FINLAND SING-ALONG: KOTIMAISEN ELOKUVAN KARAOKEKIMARA

Kesto: 70 min

Kategoria: ,

Nyttemmin meilläkin monille festivaaleille ja muihin tilaisuuksiin levinnyt elokuvakaraoke sai Suomessa tiettävästi alkunsa Sodankylässä: kun ensimmäisen festivaalivuoden rillumareihitti Rovaniemen markkinoilla uusittiin 20-vuotisjuhlilla 2005, Peter von Bagh keksi pyytää Kaisa Kukkolaa vetämään yhteislaulua suuressa sirkusteltassa elokuvan lukemattomien sävellysten merkeissä.

Lukuisten niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin karaokemenestysten jälkeen on ilo esittää 30-vuotisjuhlien kunniaksi koottu spesiaalinäytös kotimaisten elokuvien mieleenpainuvimmista laulunumeroista. Yhteistyössä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kanssa on valmistettu yli kahdenkymmenen musiikkikohtauksen potpuri, jossa ”vanhan” suomifilmin ikivihreät kohtaavat uudemman tuotannon helmet.

Pohjana toimivat poiminnat Kavin omiin arkistonäytöksiinsä teettämästä klassikkokokoelmasta. Niiden jatkumoksi on lisätty muutamia 1960-luvun löytöjä sekä runsaasti otteita Mika ja Aki Kaurismäen tuotannosta. Etenemme kronologisesti. Valkokankaan solisteina näemme rakastettuja nimiä Tauno Palosta Rauli Badding Somerjokeen ja Reijo Taipaleeseen. Laulamme karaokesanoituksen avittamana yhdessä evergreenejä Kulkurin valssista Satumaahan. Kun originaali suomalaisuus on valintakriteerinä – ei tosin turhan tiukkapipoisesti –, voimme laulun (ja tanssin!) kiidättämänä vaikka valssata kotimaisen elokuvamusiikin onnen satumaahan.

Timo Malmi