SWEAT

Ohjaaja: Magnus von Horn

Maa: Puola, Ruotsi

Vuosi: 2020

Kesto: 1.46

Kielet: puola, englanti / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Sweat

Kategoria: , ,

Sweat sykkii tässä ajassa. Sylwia on insta-ilmiö, fitness-jumalatar ja epäilemättä yksi virtuaalifestivaalimme vaikuttavimmista hahmoista. Elokuvan alussa energiset kuvat kauppakeskuksen aukiolta tallentavat tähden elementissään, kuinka paljon tunnetta hän antaakaan jumpatessaan seuraajilleen. Sylwia jakaa kaiken heidän kanssaan, jopa epätoivon ja yksinäisyytensä. Intiimit tunnustukset eivät tosin miellytä kaikkia ja empatialle ei vaikuta olevan tilaa edes omassa lähipiirissä. Särö syvenee, kun Sylwia tajuaa olevansa kyttääjän kohde – säälittävän miehen, jonka kanssa hän tuntuu jakavan enemmän kuin haluaisi myöntää.

Kolmen päivän ajan kamera seuraa Sylwian kaikkia liikkeitä. Ohjaaja Magnus von Hornin huippulöytö, näyttelijä Magdalena Koleśnikin läsnäolo on niin vaikuttavaa, että välillä jopa unohtaa seuraavansa fiktiivistä hahmoa. Koleśnik näyttelee koko olemuksellaan ilmentäen tarkasti huolellisesti rakennetun julkisivun halkeamat ja paljastaen hitaasti sen takana olevan ihmisen.

Göteborgissa varttunut ja sittemmin Puolaan asettunut Magnus von Horn (s. 1983) on Łódźin maineikkaan elokuvakoulun kasvatti. Von Hornin ensimmäisen lyhytdokumentti Radek (2006) käsitteli väkivallan mekanismeja, ja teema on seurannut tekijää myös myöhemmin. Von Horn on kertonut kiehtoutuneensa aiheesta jouduttuaan väkivaltarikoksen uhriksi pian Puolaan saapumisen jälkeen. Jo varhaiset opiskeluvuosien lyhytelokuvat kiersivät festivaalikenttää Sundancea myöten, keräten lukuisia palkintoja. Elokuvakoulun päätöstyö Utan snö (2011) sai ensi-iltansa Locarnon elokuvajuhlilla ja voitti parhaan lyhytelokuvan Guldbagge-palkinnon. Samaisen palkinnon von Horn sai myös pitkien elokuvien sarjassa debyytillään The Here After (2015). Raadollinen nuorisokuvaus ja väkivallan jälkiseurauksia tutkiva elokuva kuljetti von Hornin Cannesin parrasvalojen kautta myös EFA-ehdokkaiden kastiin. (Milja Mikkola)