SYKSYN JÄLKEEN SAAPUU KEVÄT

Ohjaaja: Annika Grof

Maa: Suomi

Vuosi: 2020

Kesto: 1.14

Kielet: livvinkarjala, suomi / tekstitetty suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi

Alkup. nimi: Syksyn jälkeen saapuu kevät

Kategoria: , , ,

Ehkä erehdyimme? Kenties vuoden 2020 paras kotimainen elokuva olikin se lyhin, se mistä vähiten puhuttiin? Syksyn jälkeen saapuu kevät on kansanlaulu täynnä kauneutta, runoa, musiikkia ja kohtalon ennettä.

Menetetystä Karjalasta saapuu perhe sodan jälkeen sisä-Suomeen. Taakse jäi koti ja muutakin, mikä on saanut äidin (Sari Havas) mykäksi. Vain tytär (Asta Sveholm) jaksaa odottaa ja toivoa: tuittuilla ja liehua liekinvartena. Anni kurottaa tulevaisuuteen: Tampereelle! Veljet (Timo Lavikainen, Verneri Lilja) yrittävät rengin (Antti Raivio) avulla saada tilaa kannattamaan. Naapuri Varis (Turkka Mastomäki) tekee siitä vaikeaa: korottaa pellon vuokraa ja säännöstelee lähteelle kulkua. Mies on rampautunut sodassa ja kompensoi menetystä nuorella Annilla, vaikka vaimo odottaa kotona. Elävä ja eroottinen tyttö joutuu miesten maailman vaateiden, perinteisten odotusten ja oman velvollisuudentuntonsa vangiksi. Mutta Anni on pitelemätön ja haluaa vapauteen.

Luontoa ja lihallisuutta ei ole nähty valkokankaalla näin sitten Mollen. On rikollista, ettei filmi saanut Jussi-ehdokkuuksia kuin Jarmo Kiurun kuvauksesta. Annika Grofin ohjaus ja käsikirjoitus ovat parhaita ensifiktioissa kautta aikain. Ville Riipan alkuvoimainen musiikki, livvinkarjala, ennennäkemättömät näyttelijät (ja ne tututkin) luovat poikkeuksellisen ehyen elokuvaballadin. (Hannu Björkbacka)