SYNONYMS

Ohjaaja: Nadav Lapid

Maa: Ranska, Israel, Saksa

Vuosi: 2019

Kesto: 2.03

Kielet: ranska, heprea, englanti / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Synonymes

Kategoria:

Berliinin elokuvajuhlien Kultaisen karhun voittaja Synonyms on ällistyttävän omaperäinen ja hetkittäin nerokas tragikoominen läpäytys niin Lähi-idän kuin länsimaisen identiteetin rakennelmalle. Ohjaaja, israelilainen Nadav Lapid ei armahda edes itseään vaan luo omaelämänkerrallisista aineksista poliittisesti virittynyttä, tilanteiden ja kohtaamisten taidetta eheän tarinan sijaan.

Pariisin katuja tallaavalla raamikkaalla muukalaisella on unelma, tulla jonakin päivän kuopatuksi aitona maamiehenä rakkauden kaupunkiin! On pyyhittävä pois häpeällisen synnyinmaan rippeet ja omaksuttava uusi nöyränä. Tärkein ase on kieli, luotettavin ystävä kirja sanoineen. Vastaan tulee auttajia ja riistäjiä, kukin oman elämänsä narreja.

Lopulta kaikki saavat Lapidin kameran edessä osansa; militantista maskuliinisuudesta pariisilaiseen pikkuporvarilliseen boheemistoon. Ja harva uskaltaa heittäytyä rooliin yhtä antaumuksella kuin ohjaajan löytö, ensikertalainen Tom Mercier, joka todella näyttelee koko varustuksellaan miestä vailla menneisyyttä. (MM)

 

Tel Avivissa 1975 syntynyt NADAV LAPID on opiskellut filosofiaa ja historiaa kotikaupungissaan sekä kirjallisuutta Ranskassa. Hän toimi kulttuuri- ja urheilutoimittajana ennen kuin ryhtyi elokuva- ja tv-arvostelijaksi. Julkaistuaan ensimmäisen novellikokoelmansa 2001 Lapid voitti Cannesissa elokuvaopintojen valmistumisvuonnaan 2006 Cinéfondationin palkinnon kolmannella lyhytfilmillään Emile’s Girlfriend. Esikoispitkä Policeman (Sodankylässä 2012), kuvaus ”israelilaisesta terrorismista ja luokkataistelusta”, oli heti kansainvälinen festivaalija arvostelumenestys. Ennen Synonymsiä syntynyt kertomus lapsinerosta, The Kindergarden Teacher (2014), sai neljä vuotta myöhemmin yhtä arvostetun amerikkalaisversion.