TAISTELU HEIKKILÄN TALOSTA

Ohjaaja: Teuvo Tulio

Maa: Suomi

Vuosi: 1936

Kesto: 0.09

Kielet: suomi

Alkup. nimi: Taistelu Heikkilän talosta

Kategoria: ,

Lauri Piispan alustuksen aiheeseen pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonus Content”. 

Teuvo Tulion esikoisohjaus Taistelu Heikki­län talosta (1936) oli Adams Filmin ensimmäi­nen äänielokuva. Se perustui vuosisadan alussa julkaistuun Johannes Linnankosken samanni­miseen novelliin. WSOY julkaisi vuonna 1936 novellin uusintapainoksen, jonka kuvitus oli Tulion elokuvasta. Kuvaajana toimi Erik Blom­berg, joka teki Tuliolle myös seuraavat eloku­vat Nuorena nukkunut (1937) ja Kiusaus (1938).

Regina Linnanheimo esitti Heikkilän talon tytärtä Annia, jonka sydämen valittu on talon renki, Väliportin Matti (Pentti Viljanen). Anni joutuu kuitenkin isänsä (Heikki Tuominen) pa­kottamana vaimoksi Erkkilän Toivolle (Matti Lehtelä), joka osoittautuu väkivaltaiseksi al­koholistiksi. Leevi Madetoja sävelsi ainoana elokuvatyönään musiikin, josta hän muokkasi samana vuonna sarjan Maalaiskuvia. Käsikir­joittaja Yrjö Kivimies teki sovituksen yhdessä ohjaajan kanssa. Kertomuksen rakennetta peh­mennettiin prologilla ja kertojaksi valikoitui Väliportin Matti.

Elokuvasta on säilynyt vain noin kahdek­san minuutin mittainen kehyskertomus; kopiot tuhoutuivat Adams Filmin tulipalossa 1959. Tulion myöhäisempi työ Intohimon vallassa (1947) on rakenteeltaan vastaava toisinto Heik­kilän talon tarinasta, mutta renki on muutet­tu kyläsepäksi. Pääroolissa nähdään niin ikään Regina Linnanheimo. (MÖ)