TAKIAISPALLO

Ohjaaja: Veli-Matti Saikkonen

Maa: Suomi

Vuosi: 1970

Kesto: 79 min

Kielet: suomi / ei tekstitystä

Kategoria: , , , ,

Veli-Matti Saikkosen ohjaama ja Kerttu-Kaarina Suosalmen käsikirjoittama teos tuntuu edelleen, yli viisikymmentä vuotta valmistumisensa jälkeen, olevan osa nykyaikaa. Jotkin yksityiskohdat tai asenteet saattavat nyt tuntua käsittämättömiltä, mutta Takiaispallon ydin on yhä tuore. Tuon ytimen muodostavat perheenisää ja teollisuuslaitoksen työnjohtajaa tulkitsevan Tapio Hämäläisen ja ennen kaikkea perheen teini-ikäistä tytärtä esittävän, itsekin teini-ikäisen Terhi Panulan näyttelijänsuoritukset.

He ovat arkkityyppejä, joiden varassa ydinperheen ja koko suomalaisen elämänmuodon muutospaineiden kuvaus onnistuneesti lepää – sikäli kuin yhä uusia ja uusia ristiriitoja esiin kuoriva teos koskaan voi levätä. Muutkin hahmot tuntuvat olevan lihaa ja verta, eikä yksilöiden henkilökohtaisia tragedioita, heidän syyllisyyttään tai syyttömyyttään väistetä. Kovin kauan Takiaispalloa ei kuitenkaan tarvitse katsoa, ennen kuin vastaan tulee käsite ”yhteiskunnan rakenne”. Ja juuri tämä tuntuu vuonna 2023 äärimmäisen raikkaalta.

Kirka vierailee ja tekee roolin, jossa ei paljon tähtikuvasta piitata. Lähes pääosaan nousee Eero Koivistoisen musiikki. Mutta vielä kerran on syytä muistuttaa nuoruutta ja muutosta personoivasta Terhi Panulasta, joka kokonaisuutta kannattelee.

Veli-Matti Huhta