TARU SORMUSTEN HERRASTA

Ohjaaja: Ralph Bakshi

Maa: Yhdysvallat, Iso-Britannia, Espanja

Vuosi: 1978

Kesto: 2.12

Kielet: englanti, sindar / tekstitys suomeksi ja ruotsiksi

Alkup. nimi: The Lord of the Rings

Kategoria: , ,

Harvempi nuoremmista katsojista tietää, että jo vuosikymmeniä ennen Peter Jacksonin matkaa Keski-Maahan ohjaaja Ralph Bakshi loi oman, rotoskooppitekniikalla animoidun tulkintansa Tarusta sormusten herrasta. Toisinaan jopa tahattomaan koomisuuteen asti yltävä filmi kuvittaa J. R. R. Tolkienin luomaa loistavaa tarinaa, joka on tietysti jo useimmille tuttu.

Pahan Sauronin takoma taikasormus ajautuu monien teiden kautta hobittien asuttamaan Kontuun, jossa sen saa käsiinsä Frodo Reppuli. Velho Gandalf tunnistaa taikasormuksen alkuperän. Sauronin varjo alkaa peittää Keski-Maata. Jos sormus päätyy hänelle, on kaikki toivo menetetty. Gandalf ja haltia Elrond näkevät ainoaksi keinoksi heittää sormus siihen Mordorin tuleen, jossa se taottiin, koska edes lohikäärmeiden tuli ei voi tuhota Sormusten Sormusta. Frodo lähtee kuljettamaan sormusta kohti Mordoria. Hänen ystäviensä Samvais Gamgin, Peregrin Tukin ja Meriadoc Rankkibukin lisäksi seikkailuun osallistuvat ihmislajiin kuuluvat Aragorn ja Boromir, Gimli-kääpiö ja Legolas-haltia.

Elokuva on heikkouksineenkin hieman aliarvostettu ja omalla laillaan myös melko psykedeelinen trippi. Ainutlaatuisella tavallaan härö, ajan kultaama teos ei pyri olemaan kirjalle täydellisen uskollinen, mutta välittää sen poikkeuksellisen tunnelman hienosti. Vaikka langat vedetään lopussa turhan suoriksi ja elokuva jää kesken, on se kuitenkin pakollista nähtävää jokaiselle Keski-Maan ystävälle. Mikä parasta, J. R. R. Tolkienin kaunis kieli elää ja hengittää elokuvassa. Legendaarista John Hurtia kuullaan Aragornin äänenä. (JN)