THE AUGUST VIRGIN

Ohjaaja: Jonás Trueba

Maa: Espanja

Vuosi: 2019

Kesto: 2.05

Kielet: espanja, englanti / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: La virgen de agosto

Kategoria: ,

Katso täältä ohjaaja-käsikirjoittaja Jonás Trueban ja näyttelijä-käsikirjoittaja Itsaso Aranan tervehdys!

Monelle elokuvantekijälle voisi olla vaikeaa löytää omaa ääntänsä Oscar-voittaja-isänsä varjossa, mutta ei Jonás Trueballe. Siinä missä Fernando Trueba (Belle Époque, 1992) on keskittynyt varioimaan musiikin ja erotiikan teemoja, on Jonás jalostanut pienimuotoisissa romanttisissa elokuvissaan tarkkanäköistä aikuisuuden kysymysten pohdintaa.

Trueban elokuvat ovat kuin vanha ystävä, joiden seurassa viihtyy aina. Monien samojen näyttelijöiden kanssa pienellä budjetilla tehdyt Los ilusos (2013) ja Los exiliados románticos (2015) olivat sympaattisia uuden tekijän ensiaskeleita. Hänen uusin elokuvansa on jälleen lämminhenkinen ja viipyilevä ihmissuhdekuvaus, mutta tällä kertaa teemoissa on kypsempi vivahde ja rohmermainen filosofinen tekotapa.

Trueban ja pääosaesittäjä Itsaso Aranan yhdessä kirjoittama The August Virgin kertoo näyttelijä Evasta, joka lainaa elokuun ensimmäisinä viikkoina Madridista asunnon. Paikallisten paetessa maaseudulle kaupunki on tunnettuna lomakautena yleensä autiona, ja asetelma tarjoaa ilmavat puitteet eksistentialistiselle kaupunkikierrokselle. Viikkojen aikana Eva tutustuu uusiin ystäviin, joiden kanssa pohtii olemisen luonnetta ja äitiyden kysymyksiä. Kesän kuumina iltoina monet nuoret miehet yrittävät hurmata Evan siinä kuitenkaan onnistumatta. Kiireettömyys ja Madridin kaupungin loistokas elokuun päivien ilmapiiri onnistuvat sen sijaan viettelemään katsojan.

Isänsä Fernandon tavoin Jonás Trueba on elokuvantekijänä todellinen cinefiili. Hän aloitti tekemällä ystäviensä kanssa elokuvia ilman rahaa, ainoastaan pakottavasta tarpeesta kertoa tarinoita elokuvien kautta. Hänen intiimit indie-helmensä Los ilusos (2013) ja Los exiliados románticos (2015) ovat jo nimien puolesta rakkauskirjeitä elokuvataiteen illuusiomaiselle ja romanttiselle luonteelle. Trueban herkät ja hauskat ihmissuhdetarinat ovat jalostuneet elokuva elokuvalta, kasvattaen budjettiaan, mutta menettämättä koskaan sielukkuuttaan tai rakkautta elokuvataiteeseen. Hänen uusin elokuvansa The August Virgin (2019) voitti kunniamaininnan ja kansainvälisten kriitikoiden FIPRESCI-palkinnon Karlovy Varyn kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla. (Otto Kylmälä)