THE BLUE ROOM

Ohjaaja: Mathieu Amalric

Maa: Ranska

Vuosi: 2014

Kesto: 1.16

Kielet: ranska/ tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: La Chambre bleue

Kategoria: , ,

Mathieu Amalricin La Chambre bleue on tiheä elokuva intohimon tuhokoneistosta, jota ei sen käynnistyttyä voi kuin seurata sivusta. Elokuva on filmatisointi Georges Simenonin vuonna 1964 ilmestyneestä samannimisestä romaanista, jonka Amalric on maininnut yhdeksi suosikeistaan.

Elokuva käynnistyy kuin keskeltä tarinaa, hotellin sinisestä huoneesta, jossa Amalricin näyttelemä perheenisä Julien tapaa rakastajatartaan Estheriä (myös toisena käsikirjoittajana toiminut ohjaajan silloinen kumppani Stéphanie Cléau). Postcoitaalisessa hajamielisyydessä mies tulee mumisseeksi jotain myöntävää naisen kysymykseen, voisiko hän kuvitella heidän olevan aina yhdessä. Esther ei jää aikailemaan, vaikka Julien yrittää katkaista välit. Lopulta päädytään kehyskertomuksen tilanteeseen, jossa murhasta syytetty Julien ei enää itsekään tunnu saavan selvää epämääräisistä muistoistaan.

Amalric virittää elokuvaansa paikoin hitchcockmaista tunnelmaa: pakkomielteisten ihmisten parissa on syytä varoa, mitä tulee luvanneeksi tai tilanneeksi. Epäröinti ja tilanteisiin ajautuminen voivat olla tappavia voimia. Oman painostavan lisänsä elokuvan sulkeutuneisuuteen tuo pikkukaupungin yhteisö, jolla on silmät selässäkin ja jolta mikään salainen tai kuviteltu merkki petollisten rikoskumppaneiden välillä ei jää huomaamatta. (Tytti Rantanen)