THE DAY I BECAME A WOMAN

Ohjaaja: Marzieh Meshkini

Maa: Iran

Vuosi: 2000

Kesto: 1.18

Kielet: persia / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Roozi ke zan shodam

Kategoria: ,

Marzieh Meshkinin ohjaama ja yhdessä miehensä Mohsen Makhmalbafin kanssa kirjoittama draama The Day I Became a Woman (2000) käsittää kolme eri tarinaa kolmen eri-ikäisen naisen tilanteesta Iranissa. Kokoavana teemana on oman identiteetin etsiminen sosiaalisesti epäoikeudenmukaisessa yhteiskunnassa.

Felliniläiseksi luonnehditun elokuvan ensimmäisessä tarinassa isoäiti kertoo Havva-tytölle yhdeksäntenä syntymäpäivänä, että tästä eteenpäin elämässä on tiettyjä velvollisuuksia: Havva ei enää saa leikkiä parhaan kaverinsa kanssa, koska tämä on poika, ja hänen pitää alkaa käyttää kodin ulkopuolella naisen vaatetta chadoria. Käytäntö astuu voimaan keskipäivällä. Lapsen näkökulmasta asia on täysin absurdi. Toisessa tarinassa Ahoo osallistuu naisten pyöräkilpailuun. Hänen miehensä yrittää saada Ahoon keskeyttämään kilpailun hevosen selässä ratsastaen, ja uhkaa avioerolla. Kun Ahoo päättää jatkaa, mies tuo paikalle mullahin joka myöntää avioeron.

Kolmannen tarinan Houra on vanhempi leski, joka on juuri perinyt omaisuutta. Hän päättää ostaa kaiken sen tavaran mitä on halunnut mutta ei ole saanut ollessaan naimisissa. Viimeisessä kohtauksessa nämä kolme tarinaa yhdistyvät. Elokuva on palkittu mm. Venetsian, Toronton ja Chicagon elokuvajuhlilla. (MÖ)