THE DEAD NATION

Ohjaaja: Radu Jude

Maa: Romania

Vuosi: 2017

Kesto: 1.23

Kielet: romania / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Tara Moarta

Kategoria:

Romanian ihmeellisen uuden aallon ohjaajien ykköskaartiin tunkeutuu lopullisesti Radu Jude, joka jatkaa Scarred Heartsin (Sodankylässä 2017) jälkeen juutalaisten kohtalon tutkimista Romaniassa 1930-luvulta, nyt vuoteen 1946 asti. The Dead Nationissa Jude siirtyy ensimmäisen kerran dokumentin puolelle – ja kuinka jännittävästi: elokuvan dokumentaarisuus on melkein fiktiota, teoksen dokumenttimateriaali on itsessään osin kuvitteellista.

The Dead Nation ei ole ensimmäinen dokumenttifilmi, joka on rakennettu valokuvista. Nämä stillit eivät kuitenkaan kuvita yksi yhteen juutalaisten kiristyvää asemaa nationalistisen diktaattorin Ion Antonescun antisemitistisessä Romaniassa – mutta kuvat eivät ole myöskään suoraan kontrastissa ääniin: näemme ”tavallisten” juutalaisten kohtaloista välinpitämättömien romanialaisten tyylikkäitä asetelmapotretteja, jotka on otettu Foto Splendid -studiossa Slobotziassa, kaakkois-Romaniassa.

Hypnoottisen vetävä elokuva koostuu yhtä kiehtovasta äänipuolesta: bukarestilaisen juutalaistohtorin Emil Dorianin asiallisen toteavia päiväkirjoja tapausten kulusta liitettynä propagandafilmien ja radio-ohjelmien selostuksiin. Salattuine aukkoineen yhdistelmä on kylmäävä, mutta katsomiskokemus Juden taidokkuuden ansiosta esteettisesti vaikuttava. (TM)

 

RADU JUDE (s. 1977) pääsi nuorena Costa-Gavrasin (Sodankylässä 1999) apulaisohjaajaksi elokuvaan Aamen. Lopullinen ratkaisu (2002) – vaikutteet Jude noteerasi tarttuessaan historialliseen aiheeseen Scarred Heartsissa (2016). Hän toimi myös Christi Puiun assistenttina Romanian uuden aallon klassikossa Death of Mr. Lazerescu (2005). Juden The Tube with a Hat (2006) on kaikkien aikojen kansainvälisesti palkituin romanialainen lyhytfilmi. Maineikkaiden lyhäreiden jälkeen hän on ohjannut seitsemän pitkää elokuvaa, joista varsinainen läpimurtoteos oli Aferim! (2015), mustavalkoisena kuvattu mustanhumoristinen western-muunnelma mustalaisorjasta ottomaanivallan aikaan 1835.