THE DISTANT BARKING OF DOGS

Ohjaaja: Simon Lereng Wilmont

Maa: Tanska, Suomi

Vuosi: 2017

Kesto: 1.30

Kielet: venäjä, tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: The Distant Barking of Dogs

Kategoria: ,

Miten olla lapsi sota-alueella? Miten juosta vapaasti pellolla kun kuoppien sijaan on varottava maamiinoja? Miten nauttia kesästä huoleti kun et tiedä onko kaukaisuudessa kuuluva ääni ukkonen vai vihollisarmeijan tulitusta?

Donbass, 2014. Itä-Ukrainan sodan etulinja, jossa seuraamme 10-vuotiasta Olegia vuoden ajan, hänen pelkojensa ja viattomuutensa rapistuessa sodan paineiden alla. Koirien kaukainen haukunta – elokuvan, runollinen nimi – kuvastaa kaukana, sumun takana käytävää taistelua, kasvotonta uhkaa. Vaaraa, joka ei paljasta itseään, mutta jonka läsnäolo leijuu kotiseudun yllä kuin haaksirikkoa odottava korppikotka. Ihmisillä on pakottava tarve lähteä, mutta tunnesiteet ja juuret pakottavat heidät pysymään kotona painovoimaa raskaammin. Elokuvan nimeä ja ihmisten periksi antamattomuutta avaa myös elokuvassa kerrottu ukrainalainen sanonta: jokainen koira on leijona omassa kodissaan.

Dokumentti on kerrottu harvinaisen visuaalisesti. Mieleen tulevat tunnelmaltaan sekä Pirjo Honkasalon Melancholian 3 huonetta että Andrei Zvjagintsevin Isän paluu, joissa molemmissa lapsuuden päättymisen värähtelyt on kuvattuna runollisesti. Kuvan rinnalla mukana elää vahvasti jo nimessä mainittu äänten universumi. Alati läsnä olevaa ja uhkaavaa äänimaailmaa olivat suunnittelemassa tanskalainen Peter Albrechtsen ja suomalaiset Heikki Kossi ja Pietu Korhonen. (OK)