THE FANTASTIC

Ohjaaja: Maija Blåfield

Maa: Suomi

Vuosi: 2020

Kesto: 0.30

Kielet: englanti, korea / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: The Fantastic

Kategoria: , , , ,

Miten käsitellä jotain, mikä ylittää oman arkitodellisuuden rajat? Filosofi ja kirjallisuudentutkija Tzvetan Todorovin mukaan vaihtoehtoja on kaksi: joko outouden kokija on illuusion vallassa tai sitten todellisuutta vallitsevat lait ovat muuttuneet rajusti. Häilyntä näiden kahden välillä on fantastisen aluetta.

Maija Blåfieldin The Fantastic hylkää useimpien Pohjois-Koreaan liittyvien dokumenttielokuvien tirkistelevän asetelman. Suljetun maan kurjuuden sijaan elokuvassa kuullaan pohjoiskorealaisten kertomaa siitä, millaiseksi he kuvittelivat länsimaat elokuvien perusteella. Osa näistä tallenteista oli salakuljetettuja, osa taas länsimaista Pohjois-Koreaan kärrätyistä jätekuormista dyykattuja.

Tietenkin samalla myös heijastuu se todellisuus, jota vasten elokuvat ovat näyttäytyneet fantastisina. Ranskalaiselokuvan romanttinen kokkaushetki tai irrottelu diskossa herättävät hämmennystä siinä missä kysymys Rambon hyvyydestä tai pahuudesta. The Fantastic on filosofinen tutkielma todellisuuden tunnistamisesta: lentävät autot ja maailmanloppu ovat fiktiota mutta kännykkä jotain, joka voisi olla olemassa.

The Fantastic palkittiin Tampereen elokuvajuhlien kotimaisen kilpailun lyhytelokuvasarjan sekä nuorisotuomariston pääpalkinnoilla ja sittemmin se on nähty Visions du Réelissä, Hot Docsissa ja Krakow Film Festivalilla. (TR)