THE GENTLE INDIFFERENCE OF THE WORLD

Ohjaaja: Adilhan Jeržanov

Maa: Kazakstan, Ranska

Vuosi: 2018

Kesto: 1.40

Kielet: kazakki, venäjä / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Laskovoje bezrazlitšije mira

Kategoria:

Neljä vuotta sitten Sodankylässä ihmeteltiin ”kazakstanilaista kasapanosta”, Adilhan Jeržanovin tragikoomista kulttifilmiä The Owners. Parin vain idässä levitetyn elokuvan jälkeen ohjaaja houkuttelee taas uusia ihailijoita eksistentialistikirjailija Albert Camus’n Sivullisesta nimensä saaneella minimalistisella, mutta värikkäällä offbeat-melodraamalla.

”Maailman hellän välinpitämättömyyden” kokevat elokuvassa nuori kaunotar Saltanat ja hänen uskollinen ihailijansa, pitkäaikainen ystävä Kuandyk. Kun Saltanatin isä kuolee, tyttären on äidin vankilatuomion välttämiseksi yritettävä maksaa isän jättämät huomattavat perhevelat. Matka vie Kuandykin kanssa vuoristokylästä pääkaupunki Almatyn korruptoituneisiin ympyröihin, joissa Saltanat on joutumassa setänsä ja tämän rikkaan suojelijan hyväksikäyttämäksi, vihanneskuski Kuandyk puolestaan alan mafioson uhkaamaksi.

Ranskalaisyhteistyönä valmistettu elokuva tarjoaa Camus’n lisäksi muitakin gallialaisviitteitä, esimerkiksi Ranskan uuden aallon elokuviin ja noir-trillereihin – sekä Henri Rousseaun maalauksiin, joiden naivismissa on kenties jotain samaa kuin Jeržanovin paikoin absurdiksi heittäytyvässä runollisessa teoksessa. Unohtumattomia ovat Saltanatin punainen puku ja punainen veri valkoisessa kukassa; vain rakkaus on ikuista. (TM)

 

Kazakstanin aina silloin tällöin kovia, mutta ulkomailla suhteellisen tuntemattomia ohjaajanimiä tuottavan elokuvan nykyhuippua edustaa Jezqazğanissa syntynyt ADILHAN JERŽANOV. Käsikirjoittaja-ohjaaja-kuvaaja on tehnyt yhden lyhyen ja kuusi pitkää elokuvaa, joista The Owners (Sodankylässä 2015) kelpuutettiin Cannesin filmijuhlien pääsarjan erikoisesityksiin kilpailun ulkopuolella. Esikoispitkä, fantasiaseikkailu Realtors (2011) ei ole jäänyt historiaan, mutta asunnottomia osattomia The Ownersia vielä rosoisemmin kuvannut Constructors (2013) herätti jo ulkomaillakin huomiota uudesta ohjaajalupauksesta.