THE GREAT BUSTER

Ohjaaja: Peter Bogdanovich

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2018

Kesto: 1.42

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: The Great Buster

Kategoria: , , ,

Venetsiassa sarjansa voittanut kunnianosoitus mykkäfilmin mestarille on vasta kolmas Peter Bogdanovichin pitkän uran dokumenttiohjaus. Ensimmäinen käsitteli John Fordia.

The Great Buster: A Celebration tarjoaa toisen amerikkalaisen elokuvaneron elämän ja teot kompaktina pakettina ja pitää sen minkä lisänimessään lupaa. Juhlafilmi todistaa Keatonin selviytyjäksi, joka oli stoalaisella suhtautumisellaan voittoisa niin elämänsä kuin uransa vastoinkäymisissä. Keaton työskenteli loppuun saakka. Hän ehti myös nähdä maineenpalautuksensa filmifestivaalien juhlittuna vieraana. Kunnia-Oscar Busterille myönnettiin jo vuonna 1960.

Dokumentissa Werner Herzog nimeää Keatonin yhdeksi elokuvan suurista keksijöistä. 104-vuotias Norman Lloyd antaa silminnäkijätodistuksen Keatonin ja Chaplinin saumattomasta yhteistyöstä. Historioitsija Leonard Maltin näkee mestarin omien elokuviensa erikoistehosteena. Nuoremmat kommentoijat ihastelevat Busterin fyysisyyttä ja vertaavat sitä balettiin. Jon Watts piti silmillään näytellyttä Keatonia esikuvana uusimmalle Spider-Manille.

Bogdanovich esittelee ensin lyhytfilmit ja sitten Keatonin alamäen. Tuotantoyhtiön myynnin jälkeen itsenäisestä tekijästä tuli MGM:n renki ja laatu putosi, mutta lopussa palataan pitkiin ohjauksiin, Keatonin tusinaan, joka toimii testinä katsojalle. Jos naurattaa, on yhä elossa. (HB)