THE GREEN FOG

Ohjaaja: Guy Maddin, Evan Johnson, Galen Johnson

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2017

Kesto: 1.03

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: The Green Fog

Kategoria: ,

Koskaan Alfred Hitchcockin ”maailman paras elokuva”, mestariteos Vertigo ei ole inspiroinut sellaista arvostavaa irrottelua kuin The Green Fog, joka on kanadalaisen vakio-ohjaajamme Guy Maddinin taikahatusta syntynyt riemurasia, hänen toistaiseksi nerokkain ja hauskin elokuvansa.

Maddinin yhdessä nykyisten tekijäkumppaniensa Evan ja Galen Johnsonin kanssa toteuttama runollisen usvainen kollaasi seuraa löyhästi Vertigon rakenteen ”ympärillä”, koostettuna sadan elokuvan tai tv-sarjan katkelmista, joita yhdistävät San Franciscon tapahtumapaikat. Yhtä hyvin kuin James Stewartin tai Kim Novakin, saatamme nähdä kaupungin mäkisillä kaduilla tai Golden Gaten tuntumassa Rock Hudsonin, Doris Dayn, Michael Douglasin, Faye Dunawayn tai Chuck Norrisin (jonka tunteettoman ilmeettömien kasvojen paraati on kaikkein huvittavin).

Dialogia ei juurikaan tarvita. Eikä ole täytynyt käydä San Franciscossa tai tuntea Vertigoa nauttiakseen tästä oivaltavien leikkausten surrealistisesta kavalkadista, jossa yhdistävänä tekijänä voivat olla yhtä hyvin henkilöt, paikat kuin vaikkapa autot Vertigon vastaavien tilalla. Kronos Quartetin tulkitseman oivallisen musiikin säestämän kollaasin alkukuvana nähdään aivan toisentyyppinen, mutta katsomisen teemaa varioiva Hitchcock-muunnelma Accidence. (TM)

 

Sodankylässä on esitelty ”Winnipegin weirdoa” GUY MADDINia (s. 1956) runsaasti viidennestä pitkästä elokuvasta Dracula: Pages From a Virgin’s Diary (2002) lähtien. 2001 nähtiin mestarillinen lyhytfilmi The Heart of The World, ja jatkoa on seurannut: musiikkikomedia-melodraama The Saddest Music In The World (2003), “omaelämäkerrallinen” fantasiamelodraama Cowards Bend The Knee (2003), mykkäfilmimuunnelma Brand Upon The Brain (2006) sekä mestarillinen synnyinkaupunkidokumentti My Winnipeg (2007). Kanadan tämän hetken persoonallisin ohjaaja on arkirealismin välttäjänä viehtynyt studion ihmeisiin ja mykän elokuvan keinoihin Murnaun tai Tourneurin ja Powellin hengessä.