THE GUITAR MONGOLOID

Ohjaaja: Ruben Östlund

Maa: Ruotsi

Vuosi: 2004

Kesto: 1.25

Kielet: ruotsi / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Gitarrmongot

Kategoria: ,

Kulttileffa jo syntyessään! Ruben Östlundin ensimmäinen pitkä fiktioelokuva on fragmentaarinen Göteborg-kuvaus, jonka linjalla ohjaaja ei kuitenkaan jatkanut: Gi­tarrmongot on kaikessa absurdisuudessaan uniikki tapaus. Tällaista huumoria emme ole tottuneet odottamaan ainakaan ruotsalaiselta elokuvalta.

Tekijän lyhytfilmien dokumentaarinen tausta paistaa myönteisesti läpi, kun seuraam­me 12-vuotiasta, hieman autistista Erikiä ja muita lähinnä nuoria ihmisiä, joiden välillä ei välttämättä ole muuta yhteyttä kuin syk­syinen Göteborg. Erik, varsinainen mongokitaristi, liikkuu instrumentteineen siellä täällä kaupungilla, improvisoi juuri sanoja saati sä­veltä tarvitsematta. Kaverin kanssa jammailu yltyy aivan omiin sfääreihinsä.

Kamera taitaa liikkua vain kerran, ja muutenkin Roy Anderssonin elokuvat voi­vat juuri tässä elokuvassa tulla mieleen näistä bisarreista henkilöistä, vaikka teki­jöiden maailmankuva olisikin erilainen. Saamme ihmetellä ja ihastella polkupyörän heivaamista sähkötolppaan, pyörivää autoa, mc-jätkiä, hail-poikia ja muita arjen enem­män tai vähemmän rakastettavia kummalli­suuksia – aivan “normaalien” pariskuntien ohessa. (TM)