THE HOLE IN THE GROUND

Ohjaaja: Lee Cronin

Maa: Irlanti

Vuosi: 2019

Kesto: 1.30

Kielet: englanti / tekstitys suomeksi

Alkup. nimi: The Hole in the Ground

Kategoria:

Vaihdokastarinat, joissa maahinen on salaa korvannut lapsen toisella, ovat tuttuja niin suomalaisessa kuin irlantilaisessakin mytologiassa. Näitä maita yhdistää myös Sundancessa ensi-iltansa saanut The Hole in the Ground, jonka ohjaaja Lee Cronin jopa asui pari vuotta Suomessa edellisen, osin Suomessa tuotetun lyhytelokuvan Kummitusjuna (2013) jälkeen. Suomalaistuottaja Ulla Simonen on osatuottanut myös Croninin erikoispitkän, ja juuri hänen ehdotuksestaan elokuvan ratkaisevaan sivurooliin kiinnitettiin Aki Kaurismäen luottonäyttelijä ja eräs suomalaisen elokuvakaanonin rakastetuimpia kasvoja, Kati Outinen. Suomalaistalenttia voi ihailla myös puvustuksen (Saija Siekkinen) ja maskeerauksen (Salla Yli-Luopa) osalta.

Sarah (Seána Kerslake) muuttaa avioliittonsa traumaattisen hajoamisen jälkeen poikansa Chrisin (James Quinn Markey) kanssa syrjäiseen maataloon uuden elämän toivossa. Läheisen metsän uumenista löytyy outo vajoama, ja pian äiti huomaa pojassaan erikoisia muutoksia. Sarah yrittää panna epäilyksensä eron jälkeisen ahdistuksen tai lääkityksen piikkiin, mutta seudulla haahuilevalla, kylähulluksi leimatulla naisella (Outinen) on asiasta toinen käsitys.

The Hole in the Ground pitää katsojan varpaillaan pääasiassa ilman erikoistehostevyörytystä. Tästä on kiittäminen eritoten loistavia näyttelijäsuorituksia. (LH)