THE IMAGE BOOK

Ohjaaja: Jean-Luc Godard

Maa: Sveitsi, Ranska

Vuosi: 2018

Kesto: 1.24

Kielet: ranska, englanti, arabia, italia, saksa / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Le livre d'image

Kategoria:

Ikinuori Ranskan uuden aallon viimeinen ohjaaja Jean-Luc Godard ällistytti 87-vuotiaana taas kaikki viime vuoden Cannesin filmijuhlilla, kun kilpailun juryn oli keksittävä hänen uusimman elokuvansa The Image Book palkitsemiseksi aivan uusi kategoria, niin suvereenin briljanttia jälkeä Godardin kiistelty käsiala jälleen tuotti. Kehityksen kärjessä kohta kuusikymmentä vuotta!

Nuoret elokuvatekijät ovat kateudesta kalpeina sille hypnoottiselle intensiteetille, jolla Godard tykittää sanojen (monilla kielillä), kuvien ja äänten virtaa. The Image Book on kollaasi, joka ei tyhjenny yhdellä tai kahdella katsomisella, niin täynnään se on assosiaatioita elokuviin, kulttuuriin, politiikkaan – mihin vain. Lähtökohtina ovat ainakin holokausti, Israelin ja Palestiinan konflikti sekä tietysti elokuvahistoria ja asioiden nykytila kaiken kaikkiaan. Länsimaat eivät välttämättä selviä puhtain paperein.

Emmekö ymmärrä kaikkea? No, mitä on ”ymmärtäminen”… Ennakkoluuloton katsoja vain avautuu Godardin esseen audiovisuaaliseen virtaan; tv- ja elokuvaklippien (noin 60 elokuvasta), kuvataideteosten, mainosten, valkokangastekstien ja niin edelleen hengästyttävään vuokseen. Välillä voi vaikka panna silmät kiinni, jos haluaa keskittyä Godardin erinomaiseen musiikkimakuun: hiljan kuolleesta Scott Walkerista esimerkiksi Alfred Schnittkeen. (TM)

 

JEAN-LUC GODARD (s. 1930) kruunaa 1950-luvulla käynnistynyttä uraansa The Image Bookilla, joka tuotti hänelle Cannesin filmijuhlien historian ensimmäisen ”Kultaisen erikoispalmun”. Godard aloitti Cahiers du Cinéman legendaarisen omaleimaisena kriitikkona ”auteur-politiikan” puolesta, pysähtynyttä ranskalaistuotantoa vastaan. Gangsterifilmimuunnelma Viimeiseen hengenvetoon (1959) käynnisti monigenreisen, filosofisen ja poliittiseksi kehkeytyvän tuotannon, josta mainittakoon vain Hullu Pierrot (1965), Viikonloppu (1967), elokuvan historiaa luotaava neliosainen Histoire(s) du Cinéma tai Sodankylässä 2015 nähty 3D-kokeilu Goodbye to Language.