THE INVISIBLE LIFE OF EURÍDICE GUSMÃO

Ohjaaja: Karim Aïnouz

Maa: Brasilia

Vuosi: 2019

Kesto: 2.19

Kielet: portugli / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: A Vida Invisível de Eurídice Gusmão

Kategoria:

Rio de Janeiro, Brasilia, 1950-luvun alku. Karim Aïnouzin Cannesin Un Certain Regard -sarjan voittaneessa elokuvassa The Invisible Life of Eurídice Gusmão (2019) leipurin upeat tyttäret Guida ja Eurídice ovat valmiita valloittamaan oman paikkansa maailmassa, toinen konserttipianistina ja toinen ihanan miehen, kreikkalaisen Jorgoksen vierellä. Guida pukeutuu vihreään leninkiin ja katoaa, vain toinen mummolta perityistä korvakoruista löytyy pihaportailta. Eurídice elää siitä hetkestä lähtien ilman sisartaan. Lupaava ura pianistina ei pääse koskaan alkamaan. Odotukset ja todellisuus eivät kohtaa, eivät myöskään siskokset, vaikka asuvat tietämättään samassa kaupungissa.

Tunteiden vallassa tehdyt päätökset jäytävät ihmisten sieluja ja järkyttävä lopputulos on, että elämä nyt meni näin, ei ihan kuin Strömsössä. Maailmassa ei periaatteessa ole mitään vikaa, mutta naisen asema määrittyy miehen kautta ja mahdollisia urapolkuja on käytännössä kaksi: huora tai kotiäiti. Kaiken kumolleen heittävässä loppujaksossa vanhana Eurídicena loistaa uskomaton Fernanda Montenegro. Tämä elokuva ei ole elämää suurempi, se on kuin elämä itse. (MÖ)

Brasilialaisen elokuva 2000-luvun keskeisiin tulokkaisiin lukeutuva, nykyään Berliinissä asuva KARIM AÏNOUZ (s. 1966) on pysynyt kansainvälisessä tietoisuudessa ennen kaikkea Cannesin filmijuhlien ”kakkossarjan” Un Certain Regardin saavutustensa ansiosta: hänen esikoispitkänsä, 1930-luvun Rion transsutähdestä kertova Madame Satã kiinnitti heti 2002 ohjaajaan huomiota ja nyt The Invisible Life of Eurídice Gusmão voitti sarjan pääpalkinnon (saman kuin Juho Kuosmanen taannoin Hymyilevällä miehellä). Näiden lisäksi homoteemoja usein käsitelleen ohjaajan pääteoksia ovat yksihuoltajanaisesta kertova Love for Sale (O Céu de Suely, 2006), aviodraama The Silver Cliff (O Abismo Prateado, 2011) ja homorakkaustarina Futuro Beach (Praina do Futuro, 2014).