THE LITTLE MATCH GIRL

Ohjaaja: Alejo Moguillansky

Maa: Argentiina

Vuosi: 2017

Kesto: 1.11

Kielet: espanja, englanti, saksa / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: La vendedora de fósforos

Kategoria:

Fantastista! Kokeneellekin festivaalihaille sattuu joskus, että aivan puun takaa ilmestyy elokuva ja ohjaaja, joista ei tiedä etukäteen mitään – mutta molemmat osoittautuvatkin riemastuttaviksi löydöiksi: kuten argentiinalaisen nykyelokuvan tasokkuutta ja monipuolisuutta todistava Alejo Moguillanskyn The Little Match Girl.

Entä onko kyseessä perhekuvaus, musiikkifilmi, komedia vai poliittinen elokuva..? Juuri tässä piileekin osa elegantisti soljuvan teoksen viehätysvoimasta. Aineksina ovat pääosissa taitelijapariskunta Marie ja Walter pikkutyttönsä kanssa, radikaali saksalainen säveltäjä Helmut Lachenmann ja lakkoilevien soittajien oopperatalo Colón – mihin kaikkiin liittyvät yllättäen sulassa sovussa Hans Christian Andersenin satuklassikko Pieni tulitikkutyttö, Leonardo Da Vincin muistiinpanot, Robert Bressonin Balthazar-elokuvan aasi, Punaisen armeijakunnan terroristi Gudrun Ensslin sekä Ennio Morricone…

Huuliharppukostajan ja klassisen musiikin kultaama fantasiamainen kokonaisuus liikkuu ihailtavan avoimesti ja spontaanisti Buenos Airesin arkkitehtuurin keskellä, poliittisesti polarisoituneessa maassa. Fiktio ja urbaani argentiinalainen todellisuus yhtyvät energisellä ja hauskalla tavalla. (TM)

 

ALEJO MOGUILLANSKY (s. 1978) voitti The Little Match Girlilla parhaan argentiinalaisen elokuvan palkinnon (ja ”kaikki” muutkin pytyt) Buenos Airesin kansainvälisillä indie-elokuvan festivaaleilla, missä hän on ennenkin saanut huomiota, erityisesti ensimmäisellä itsenäisellä fiktiopitkällään, absurdilla komedia-trillerillä Castro (2009). Kaupungin huomattavaan juutalaistaustaiseen ohjaajajoukkoon kuuluvan Moguillanskyn lähisukujuuret ovat Ukrainan puolalaisalueella. Hän on toiminut parinkymmenen elokuvan leikkaajana – ja leikkaa, kuten myös kirjoittaa, omat ohjaustyönsä, joita on pitkien näytelmäelokuvien puolella ehtinyt syntyä jo viisi.