THE LONGEST DAY

Ohjaaja: Jonas Selberg Augustsén

Maa: Ruotsi

Vuosi: 2020

Kesto: 1.59

Kielet: suomi / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Den längsta dagen

Kategoria: , , , ,

Juhannusaattoon ja anonyymiksi jäävän napapiirin alueen suomenkieliseen yhteisöön sijoittuva episodielokuva nivoo yhteen joukon hetkiä erilaisten ihmisten elämistä. Stressiä poteva myymäläpäällikkö kokee ahdistusta toisen kerroksen lattiassa olevasta suojaamattomasta reiästä, riista-aitahankkeen johtaja ylitysreittiä välttelevistä hirvistä, rekkakuski viimeisestä työpäivästään ja metsuri luonnonsuojelijoiden takia menettämistään päiväansioista. Hallitseva olotila on melankolia, jota yöttömältä taivaalta uuvuttavana porottava aurinko voimistaa. Silti lopusta löytyy myös “elämää hinnalla millä hyvänsä”.

Bodenissa filmattu The Longest Day on Jonas Selberg Augustsénin toinen pitkä näytelmäelokuva ja neljäs hänen suunnittelemistaan viidestä Ruotsin virallisilla vähemmistökielillä kuvatuista teoksista – jiddish on yhä jäljellä. Selberg Augustsénia on verrattu Roy Anderssonin ja Aki Kaurismäen kaltaisiin ohjaajiin ja hänen on kutsuttu “liikkuvan dokumentaristisen perinteen sekä minimalistisemman, suomalaishenkisen elokuvataiteen välillä”.

Heikki Färmin kuvaaman elokuvan staattiset otokset ovat parhaimmillaan kuin eläviä maalauksia pohjoisen luonnon antaessa tarinalle upeat puitteet. Suomalaisnäyttelijöitä nähdään kankaalla Kari Hietalahdesta Maria Heiskaseen ja Leena Uotilasta Ville Virtaseen, joka oli roolistaan ehdolla parhaan miessivuosan Guldbagge-palkintoon. (Joonatan Nikkinen)