THE NIGHT I SWAM

Ohjaaja: Kohei Igarashi, Damien Manivel

Maa: Japani, Ranska

Vuosi: 2017

Kesto: 1.18

Kielet: ei dialogia / ei tekstitystä

Alkup. nimi: Takara – La nuit où j'ai nagé

Kategoria:

Yasujiro Ozun tai Abbas Kiarostamin lapsikuvausten klassikot ovat monella tulleet mieleen ranskalaisen Damien Manivelin ja japanilaisen Kohei Igarashin valloittavasta perhepotretista The Night I Swam, joka kertoo seitsemänvuotiaasta Takara-pojasta sekä hänen ja kalatehtaalla työskentelevän isänsä välisestä suhteesta, vahvoista tunnesiteistä.

Todellisuuden ja fiktion jännittävät rajankäynnit tulevat taas käsinkosketeltaviksi, kun The Night I Swam havainnoi Takaran omaa, ”oikeaa” Kogawan nelihenkisestä perhettä sen omassa elinpiirissä. Mutta mitään arkisen tylsää ei ole elokuvassa, joka seuraa Takaraa hänen yhden koulupäivänsä ajan aamuyöstä toiseen pojan päättäessä lintsata ja lähteä tapaamaan isää töihin. Miljööt saavat ratkaisevan runollisen kosketuksen Japanin lumisimpien vuoristoseutujen hangista (vaikka elävöittävänä musiikkina onkin Kevät Vivaldin Neljästä vuodenajasta).

Puhumattomuuskin toimii: elokuva käsittelee Takaran ja isän kontaktien puutetta, kun olosuhteet estävät heidän yhteisen aikansa eikä kommunikointi suju sanoilla. Ohjaajakaksikon minimalismia ja vanhaa kuvakokoa hyödyntävä lähestyminen tuottaa hauskoja, nautittavan spontaaneja ratkaisuja. (TM)

 

Ranskalainen DAMIEN MANIVEL (s. 1981) osallistui maineikkaille Locarnon filmijuhlille 2014 komediallisella runoilijakuvauksellaan A Young Poet, samoin kuin japanilainen KOHEI IGARASHI (s. 1983) elokuvallaan Hold Your Breath Like a Lover. Ennen kuin kaverukset yhdistivät voimansa The Night I Swamin toteuttamiseen, entisellä tanssijalla Manivelilla oli takanaan jo viiden lyhytfilmin ja kahden pitkän elokuvan ohjaajanura, jossa lyhyistä The Woman with a Dog (2010) on voittanut arvostetun Jean Vigo -palkinnon ja A Sunday Morning (2012) palkittu Cannesin Kritiikin viikolla, mutta tunnetuin lienee pitkä deittausfilmi The Park (2016). Igarashi oli puolestaan ehtinyt valmistaa aikaisemmin kolme lyhyttä ja kaksi pitkää elokuvaa.