THE PAINTING

Ohjaaja: Jean-François Laguionie

Maa: Ranska, Belgia

Vuosi: 2011

Kesto: 1.16

Kielet: ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Le Tableau

Kategoria: , , ,

Jennifer Barkerin alustuksen elokuvaan pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonus Content”. 

Ranskalainen legenda Jean-François Laguionie on tehnyt lukuisia kaihoisan kauniita elokuvia, kuten La Demoiselle et le violoncelliste (1965), Potr’ et la fille des eaux (1974), Gwen, le livre de sable (1985) ja tuorein Le Voyage du Prince (2019). The Painting ei tee tässä poikkeusta, vaan perustuu mainittujen elokuvien tapaan outoihin kohtaamisiin.

Rinnastamalla animoidun maailman ja reaalimaailman, vähän samaan tapaan kuin Fleischerin veljekset Out of the Inkwellissä, The Painting päästää mielikuvituksen valloilleen. Maronan ulottuvuuksia täydentäen Laguionie tarjoaa oivaltavan näkökulman maailmaan, jota harvoin tulemme ajatelleeksi: keskeneräisen maalauksen sisäiseen todellisuuteen. Täältäkin löytyy nokkimajärjestys: valmiit hahmot hallitsevat ja puolivalmiit sekä hahmotelmat ovat hylkiöitä. Luokkien välinen kaveeraus on kiellettyä, ja moinen kielletty lempi panee alkuun matkan kohti täydellisyyttä.

”Puolivalmiin” Lolan johdolla sekalainen joukkio lähtee maalauksestaan etsimään taiteilijaa, löytäen niin monenlaisia maisemia kuin myös uuden riemukkaan käsityksen siitä, millaista on ottaa vastuu oman itsensä vajavaisuuksista. Elokuva yltää myös esteettiseen vapauteen; sen animaatio on moninaisten taiteellisten tyylien juhlaa. Kuten Maronassakin, usein sivuutetut todellisuutta rakentavat elementit – viiva, väri, muoto – ovat yhtä tärkeitä kuin se, mitä ne representoivat. (JB)