THE SONG OF THE TREE

Ohjaaja: Aibek Dairbekov

Maa: Kirgisia

Vuosi: 2018

Kesto: 1.33

Kielet: kirgiisi, venäjä, englanti / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Darak yry

Kategoria: ,

Pois tieltä bollywoodit: tässä tulee musikaalispektaakkelia Keski-Aasiasta, tarkemmin sanoen lajin ensimmäinen kirgisialainen edustaja! Aibek Dairbekov yhdistää esikoisohjauksessaan viehättävän viattomasti paikallista folklorea näyttävään MGM-tyyliseen musikaaliperinteeseen – East meets West, todellakin.

Paimentolaisten pariin 1800-luvulle sijoittuva tosipohjainen legenda on sivujuonistaan huolimatta yksinkertainen. Kielletty rakkaus törmää ikiaikaisiin kirouksiin ja kunniakäsityksiin: nuoren Esenin on lähdettävä päällikkö Bazarbain käskystä pois kotikylästään kun hän rakastuu Bazarbain tyttäreen Begimaihin, johon myös isän suosikki, petollinen Oguz on iskenyt silmänsä. Paluu, kosto, pyhä puu ja filosofoiva metsästäjäopettaja antavat oman jännitteensä tarinalle, jossa kyse on myös patriarkan vallasta ja matriarkan asemasta.

Kuten musikaaliin kuuluu, The Song of the Tree tarjoaa ennen kaikkea runsaasti lauluja ja vähän tanssikoreografioitakin, romantiikkaa ja toimintaa, jännittävää ratsastusdraamaa ja komeita maisemia niin jurttien tasangoilta kuin jylhästä vuoristosta. Musiikissa kiinnittyy huomio paikallisiin instrumentteihin sekä runsaisiin soolonumeroihin, joissa erityisesti Begimain esittäjä Saltanat Bakajeva kunnostautuu. (TM)