THE SOUVENIR: PART II

Ohjaaja: Joanna Hogg

Maa: Iso-Britannia, Irlanti, Yhdysvallat

Vuosi: 2020

Kesto: 1.47

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: The Souvenir: Part II

Kategoria: ,

Joanna Hoggin tavallaan-mutta-ei-ehkä-sittenkään-ihan omaelämäkerrallinen tarina käsittelee elämäntaitoja, joita nuori nainen kerryttää opiskeluvuosinaan. Osa II jatkaa siitä, mihin osa I meidät jätti ällistyneinä ja hämmentyneinä – tai ei sittenkään. Sillä: osa II pyrkii selventämään osaa I näyttämällä, miten Julie yrittää tehdä elokuvakoulun lopputyönsä epäonnisesta suhteestaan sivistyneen narkkarin Anthonyn kanssa – vain huomatakseen että se, miten hän kuvitteli voivansa kertoa tarinansa, ei enää vastaa hänen muistojaan ja tunteitaan, muiden välineiden ja estetiikan tarjotessa uusia polkuja hänen taiteelleen sekä elämälleen. Se, että kaikki tämä itsetutkiskelu ei aina suju kovin hyvin hänen opiskelukaveriensa kanssa (melkoisia persoonia, joukossaan muutama todellinen egoisti), ei juuri helpota asiaa…

Jos The Souvenir on unelmointia, niin The Souvenir: Part II on ajatuksia herättävä analyysi siitä, kuinka epävakaa todellisuus tosiasiassa on: miten riippuvainen siitä, miten sen hahmotamme ja muistamme ja millaisen halusimme elämämme olleen ja olevan – mikä näkyy elokuvassa, Hoggin tarkan hallinnan ansiosta, lempeästi sekopäisenä tasapainoiluna näkökulmien ja tyylien välillä. Asiat muuttuvat silmiemme edessä. Kirjaimellisesti. Siitä onkin aikaa, kun joku rohkeni yrittää tämänveroista modernistista suurteosta!

Joanna Hogg (s. 1960) kulki hyvin epätavallisen polun taiteilijaksi. Hän aloitti tekemällä lyhytelokuvia Super 8 -filmille Derek Jarmanin kanssa ja meni vasta sitten elokuvakouluun. Lopputyönään hän teki perin omalaatuisen teoksen Caprice (1986), jossa näyttelee Tilda Swinton. Hogg hioi luovuuttaan parikymmentä vuotta tehden musiikkivideoita ja tv-sarjoja, mikä huipentui EastEnders-erikoisjaksoon Dot’s Story (2003) ennen täyspitkää esikoiselokuvaa Unrelated (2007). Monipuolinen kokemus näkyy muun muassa epätavallisissa näyttelijävalinnoissa: Hogg on roolittanut elokuviinsa taiteilijoita, kuten maisemamaalari Christopher Bakerin (Archipelago, 2010) tai The Slitsin kitaristin Viv Albertinen ja relationisti Liam Gillickin (Exhibition, 2013). Hän on nero. (Olaf Möller)