THE SOUVENIR

Ohjaaja: Joanna Hogg

Maa: Iso-Britannia, Yhdysvallat

Vuosi: 2019

Kesto: 2.00

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: The Souvenir

Kategoria:

Joanna Hogg on kertonut The Souvenir-elokuvan pohjautuvan omaan epäonniseen suhteeseensa elokuvaopintojensa ajoilta. Vaikka Hogg itse painottaa tarinan omaelämäkerrallisuutta, viis siitä. Erityisen elokuvasta tekee sen äärimmäisen ilmaisuvoimainen kauneus, joka kertoo enemmän kuin mitkään kerronnan keinot päähenkilön toiveista ja sisäisestä myllerryksestä. Päähenkilöä esittää upeasti Honor Swinton Byrne, äitinään hänen oikea äitinsä Tilda.

Joidenkin mielestä on raivostuttavaa, ettei Hogg tarjoa minkäänlaisia psykologisia vihjeitä päähenkilönsä sisäisestä maailmasta. Miksi tämä pysyy yhdessä sen sivistyneen nistin kanssa? Kuvitelkaa, ei psykologisia vihjeitä, ei selittäviä sanoja tai lauseita, ei mitään mikä horjuttaisi vakiintuneita käyttäytymismalleja – ei yhtikäs mitään!

Sen sijaan Hogg keskittyy aistilliseen puoleen: parin yhteiseen rytmiin ja rituaaleihin, läheisyyteen ja turvallisuudentunteeseen, joka usein ilmenee mm. harmonisissa väreissä. Elokuvan upein kohtaus on matka Venetsiaan. Päähenkilö pukeutuu varta vasten teettämäänsä erittäin kauniiseen, 50-luvun tyyliseen pukuun. Hän haluaa uppoutua unelmaan – kuten me kaikki katsoessamme elokuvia? Ehkäpä The Souvenir kertoo kaipuustamme elämään, joka olisi kuin elokuva tai unelma, ja hinnasta, jonka olemme valmiit siitä maksamaan. Varsinainen mestariteos!

Joanna Hogg (s. 1960) kulki hyvin epätavallisen polun taiteilijaksi. Hän aloitti tekemällä lyhytelokuvia Super 8 -filmille Derek Jarmanin kanssa ja meni vasta sitten elokuvakouluun. Lopputyönään hän teki perin omalaatuisen teoksen Caprice (1986), jossa näyttelee Tilda Swinton. Hogg hioi luovuuttaan parikymmentä vuotta tehden musiikkivideoita ja tv-sarjoja, mikä huipentui EastEnders-erikoisjaksoon Dot’s Story (2003) ennen täyspitkää esikoiselokuvaa Unrelated (2007). Monipuolinen kokemus näkyy muun muassa epätavallisissa näyttelijävalinnoissa: Hogg on roolittanut elokuviinsa taiteilijoita, kuten maisemamaalari Christopher Bakerin (Archipelago, 2010) tai The Slitsin kitaristin Viv Albertinen ja relationisti Liam Gillickin (Exhibition, 2013). Hän on nero. (Olaf Möller)