THE SPARKS BROTHERS

Ohjaaja: Edgar Wright

Maa: Iso-Britannia, Yhdysvallat

Vuosi: 2021

Kesto: 2.20

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: The Sparks Brothers

Kategoria: ,

Nicholas Rayn ”Olen outo täällä itsekin” sopii motoksi filmien (Tati, Bergman, Tsui Hark) kasvattamille veljeksille. ”Musiikkia ja urheilua” olisi toinen. Lauluntekijä, kosketinsoittaja Ron ja vokalisti Russell Mael ovat erikoislaatuisilla albumeillaan välittäneet ulkopuolisuuden tuntoja ja näkökulmia, joita muut bändit eivät tienneet olevan olemassakaan. Ohessa maailman salatuin superduo keksi singlen pituisen pop-oopperan ennen Queenia ja tanssisyntikkapopin ennen Pet Shop Boysia.

Popin kuvastoa usein viljellyttä Edgar Wrightia osuvampaa ohjaajaa tälle on vaikea ajatella. 50-vuotinen ura saa Sparksin näköisen ja riemukkaan kaleidoskooppimaisen käsittelyn. Elokuva pyrkii samaan terävyyteen ja kipinöintiin kuin Maelien laulut. This Town, Never Turn Your Back on Mother Earth ja The Number One Song in Heaven ovat nerollisia sävelmiä, mutta The Sparks Brothers esittelee myös helmet, jotka pääsivät meiltä karkuun duon vaiherikkaalla reissulla.

Dokumentti on paitsi fanin rakkauskirje, myös vaikuttava todiste siitä, että kolmatta renessanssiaan käyvä Sparks on pandemiavuosina parhaassa vireessään: uusin Drip-levy on Beatles-tasoa, kaksi hienoa ensi-iltaelokuvaa, Suomeen ulottuva kiertue uran isoimmille yleisöille. ”Jos ette tykkää meistä, me emme välitä”, sanoo Ron Mael. Très Sérieux, niin kuin Russellin opiskelijafilmi asian ilmaisi. (Hannu Björkbacka)