THE STORY OF MY WIFE

Ohjaaja: Ildikó Enyedi

Maa: Unkari, Saksa, Ranska, Italia

Vuosi: 2021

Kesto: 2.49

Kielet: englanti, ranska, hollanti, saksa, italia / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: A feleségem története

Kategoria: , , ,

Ildikó Enyedin tuoreen elokuvan keskiössä ovat hollantilainen merikapteeni ja tämän ranskalainen vaimo. Laivan kokki oli neuvonut pahoinvointiin avuksi avioliittoa, ja pian kapteeni nähdään kahvilassa ilmoittamassa tuttavalleen, että nai ensimmäisen sisään astuvan naisen.

1920-luvun Pariisiin ja Hampuriin sijoittuvan elokuvan pohjalla on Milán Füstin 1942 ilmestynyt romaani, mutta upeasti kuvattu ja lavastettu elokuva ei ole klassikkofilmatisointi. Enyedi jäsentää sitä väliotsikoin – ongelmanratkaisua, sosiaalisen elämän labyrintti, kontrollin menetys, aistillisuuden voima, totuuden etsintää, luopumisesta, vuosien kuluttua.

Rehti ja tilanteet merellä suvereenisti hallitseva kapteeni on maalla avuton ja mustasukkaisuuden piinaama. Elokuvan nimestä huolimatta näkökulma on Gijs Haberin näyttelemän jäyhän Jakob Störrin. Léa Seydoux’n (Spectren ja No Time to Dien itsenäinen Bond-tyttö) Lizzie on salaperäinen ja ilkikurinen, mutta hänen ajatuksiaan ei kerrota paria vihjettä enempää.

Avaimia elokuvan tulkintaan toisen ymmärtämisen vaikeudesta antaa Störrin pohdinta, miten hän joskus toivottaisi poikansa tervetulleeksi maailmaan. Hän kertoisi yksinkertaisesta miehenelämästä ja työn monotonisuudesta lujarakenteisella laivalla, joka voi muuttua meren armoilla hetkessä hauraaksi – alituisesta varuillaanolosta ja yrityksestä hallita hallitsematonta. (Marjatta Manni-Hämäläinen)