THE SWEET TIME OF KALIMAGDORA

Ohjaaja: Leopold Lahola

Maa: Tšekkoslovakia, Länsi-Saksa

Vuosi: 1968

Kesto: 1.41

Kielet: slovakki / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Sladký čas Kalimagdory

Kategoria: , ,

Olaf Möllerin alustuksen elokuvaan pääsee katsomaan joko käynnistämällä elokuvan ja valitsemalla oikean ylänurkan valikosta “Included Extras” tai katselualustan esittelysivulta kohdasta ”Bonus Content”. 

Lukeneistoon kuuluva käsikirjoittaja/ohjaaja Leopold Lahola olisi voinut kuulua Tšekkoslovakian sosialistisen tasavallan kulttuurin kirkkaimpaan kärkeen, ellei hän olisi paennut maasta hänen Atentát-teatterikappaleensa jouduttua Gottwaldin verikoirien hyökkäyksen kohteeksi – vain edellisvuonna hän oli kirjoittanut käsikirjoitukset kolmeen tuon aikakauden huippuelokuvaan: František Čápin Bílá tma, Martin Frič’in Návrat domů, Paľo Bielik’in Vlčie diery

Hiljan perustettuun Israelin valtioon saavuttuaan hän pääsi pian kokeilemaan elokuvien ohjaamista ja hänestä tuli maan elokuva-alan uranuurtaja – joka ei koskaan onnistunut tekemään Israelista uutta kotiaan; viimeinen pysähdys hänen liian lyhyeksi jääneellä elämänpolullaan oli Saksan liittotasavalta, jossa Lahola pääsi työskentelemään sekä elokuvan (Der Teufel spielte Balalaika, 1961; Killer Kid – lännen kapinallinen / Duell vor Sonnenuntergang, 1965) että television parissa (Der Blinde ja Prager Legende, molemmat vuonna 1967).

Elokuvan The Sweet Time of Kalimagdora olisi lopulta pitänyt edesauttaa hänen paluutaan kotiin – mutta sen sijaan hän kuoli, jopa ennen elokuvan tuloa teatteriin ja ennen hänen ensimmäisen novellikokoelmansa Posledná vec (1968) julkaisua, mutta kuitenkin Bratislavassa. On vaikea nähdä tätä tarinaa miehestä, joka yhden vuoden aikana elää koko elämän verran muuttumatta ulkoisesti muuten kuin Laholan oman sielun läpivalaisuna. Mutta senkin lisäksi elokuva on allegoria ajattomuudesta ja asioiden soljumisesta – kuvaus rauhallisesta olemassaolosta yhteiskunnan äkillisiä, hirveitä kommervenkkeja uhmaten. (OM)