THE TSUGUA DIARIES

Ohjaaja: Maureen Fazendeiro, Miguel Gomes

Maa: Portugali, Ranska

Vuosi: 2021

Kesto: 1.42

Kielet: portugali / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Diários de Otsoga

Kategoria: ,

Pieni kaveriporukka viettää raukean kukkeaa loppukesää loma-asunnon aurinkoisessa idyllissä: kasvihuone täyttyy perhosista ja lämpötilan noustessa saattavat lämmetä tunteetkin… Ajantaju on vaarassa kadota, kun pilaantuneet hedelmät muuttuvatkin tuoreemmiksi, kasvihuone tyhjenee ja hajoaa osiin – ja kutakin päivää seuraa edellinen päivä.

The Tsugua Diaries paljastaa toisen, rakenteellisen ominaispiirteensä jo nimessään. Toinen tulee ilmi tarinan edetessä kohti loppuaan – tai siis alkuaan. Riemastuttava, yhteisöllinen metaelokuva kuvattiin pandemiarajoitusten keskellä Lissabonin lähellä kesällä 2020. Gomes ja Fazendeiro olivat joutuneet laittamaan vuosia valmistelemansa Selvajaria-elokuvan kuvaukset tauolle, samoin muut projektinsa – lukuun ottamatta perheenlisäystä. The Tsugua Diaries antoi mahdollisuuden paitsi työskennellä rajoitusten puitteissa, myös tuoda ne osaksi itse elokuvaa.

Metaelokuva pandemia-ajasta saattaa kuulostaa vaikealta tai ankealta, mutta vielä mitä. The Tsugua Diaries sopii täydellisesti tunnelmaan, kun palaamme keskiyön auringon alle kolmen vuoden tauon jälkeen. Muistelemmeko jo nostalgialla omia pandemiarajoitusten ajan kokemuksiamme? ”Elämän voi ymmärtää vain taaksepäin ja kuitenkin sitä on elettävä eteenpäin”, kirjoitti Kierkegaard. Elokuun päiväkirjat päättää riemukas tanssi riippumatta siitä, kummasta suunnasta aloittaa.

Vaikka The Tsugua Diaries on portugalilaisen Miguel Gomesin (s. 1972) ja ranskalaisen Maureen Fazendeiron (s. 1989) ensimmäinen yhteisohjaus, on pariskunta työskennellyt yhdessä vuodesta 2014. Yhteistyö alkoi Gomesin pyydettyä Fazendeiroa roolittamaan Arabian Nights -elokuvaa (2015). Kriitikkona ja -teoreetikkona aloittaneen Gomesin muita pitkiä ohjauksia ovat The Face You Deserve (2004), Our Beloved Month of August (2008) sekä Berliinin elokuvajuhlilla palkittu Tabu (2012). Kustannusalallakin työskennellyt Fazendeiro puolestaan on ohjannut kokeelliset lyhytdokumentit Motu Maeva (2014) ja Sol Negro (2019). Lissabonissa asuva pari vieraili Sodankylän elokuvajuhlilla vuonna 2015. (Suvi Heino)