THE UNKNOWN SAINT

Ohjaaja: Alaa Eddine Aljem

Maa: Marokko, Ranska, Qatar

Vuosi: 2019

Kesto: 1.40

Kielet: arabia / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Le Miracle du Saint Inconnu

Kategoria: ,

Amine pakenee poliisia aavikolle ryöstösaalis mukanaan. Auton mentyä rikki hän piilottaa rahat yksinäisen kukkulan laelle ja lavastaa kätkön ihmisen haudaksi. Päästyään vuosia myöhemmin vankilasta Amine palaa kätkölle huomatakseen, että sen päälle on rakennettu mausoleumi tuntemattoman pyhimyksen kunniaksi. Amine päättää jäädä läheiseen kylään suunnittelemaan seuraavaa siirtoaan.

Elokuva kuvaa humoristisella tavalla mitä tapahtuu, kun uskomukset ja tarinat ovat iskostettuina syvälle ihmisten mieliin. Kuivuuden ja tylsyyden kuihduttaman kylän eksentrinen väkijoukko kärsii tekemisen ja tapahtumien puutteesta. Kylä uskoo vahvasti pyhimyksen legendaan, joka tuo toivoa, vaikka Amine tietää, ettei pyhimystä ole olemassa. Kylään saapuva uusi nuori lääkäri määrää jokaiselle potilaalleen samaa ainoaa pillereitä, jota hyllystä löytyy. Naiset käyvät lääkärissä ja miehet mausoleumissa hakemassa lumelääkettä sisäisiin ja ulkoisiin haavoihinsa. Ihmiset ovat tyytyväisiä, kunhan heillä on jokin parannuskeino.

Ohjaaja Aljemin debyytti yhdistelee kaurismäkeläistä ja jarmuschmaista ytimeen tislattua komiikkaa. Laajat kuvat ja elämän ihmeellisyys henkivät myös Elia Suleimanin rutikuivaa huumoria. Amine Bouhafan musiikki tuo aavikon tuulen kosketusetäisyydelle. (OK)

 

The Unknown Saint -elokuvalla ohjausdebyyttinsä tekevä ALAA EDDINE ALJEM opiskeli elokuvaa Marokossa ja Belgiassa. Lukuisten lyhytelokuvien kuten National Educationin (2009), Tributen (2011) ja palkintoja voittaneen The Desert Fishin (2015) jälkeen mies siirtyi kehittelemään ensimmäistä pitkää elokuvaansa. Kaurismäen ja Jarmuschin koomista perinnettä jatkava esikoisohjaus osallistui Locarnon, Sundancen ja Cannesin työpajoihin, ja Screen International -lehti nosti Aljemin tulevaisuuden arabitähtien joukkoon. The Unknown Saint (2019) sai ensi-iltansa arvostetussa La Semaine de la Critiquessa Cannesissa.