THE WONDERS

Ohjaaja: Alice Rohrwacher

Maa: Italia, Sveitsi, Saksa

Vuosi: 2014

Kesto: 1.50

Kielet: italia, ranska, saksa / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Le meraviglie

Kategoria: ,

Ainoana italialaiselokuvana vuonna 2014 Can­nesin Kultaisesta palmusta kamppaillut ja festi­vaalien toiseksi korkeimman palkinnon – Grand Prixin – voittanut The Wonders (”Ihmeet”) tuo ohjelmistoon vahvan annoksen nuoremman elokuvantekijäpolven mestaruutta.

Neljä sisarusta viettää kesää Gelsominan – joukon vanhimman – johdolla. Tämä on perinyt pienen oudon valtakunnan, jonka heidän isänsä on rakentanut perheen suojaksi maailmanlopun varalta. Poikkeuksellisen kesäsesongin edetessä perhettä yhdessä pitävät säännöt löystyvät: eräs häiriötekijä on heidän luokseen saapuva saksalaispoika Martin, joka yrittää palata takaisin yhteiskunnan jäseneksi aikansa hulttioituaan. Seudulle saapuvat myös runsain palkinnoin la­datun television kilpailuohjelman “Il paese delle Meraviglie” (“Ihmeiden maa”) tekijät ja joukkoa johtaa keijukaismainen Milly Catena.

Nuoren Gelsominan omat pyrkimykset ja unelmat ovat suurempia kuin perheen kehittele­mä mehiläisenhoito- ja hunajabisnes. Arvoituk­sellisia maalaismaisemia, hämäränhohtoisia tun­nelmia ja mieleen jääviä näkyjä – ampiaiset tytön ilmeettömillä kasvoilla! – tukee myös elokuvan persoonallisen taidokas kuvaus (kameran takana mm. Wim Wenders -yhteistyöstä Pina muistetta­va pitkän uran tehnyt taituri Hélène Louvart).

Ermanno Olmin Puukenkäpuuhunkin (1978) verratussa tarinassa voi aistia myös nostalgisempia kaikuja perinteisen maalaiselämän katoamisesta Italiassa. Ohjaaja Alicen näyttelijäsisar Alba Rohrwacher tekee yhden päärooleista perheen äitinä. Monica Belluccin näyttelemä felliniläinen tähtihahmo leijailee unenomaisesti jossain viihdemaailman illuusioiden ja satujen välimaastossa, missä ylevä ja banaali sekoittuvat erottamattomasti. (LT)