THE WORLD TO COME

Ohjaaja: Mona Fastvold

Maa: Yhdysvallat

Vuosi: 2019

Kesto: 1.45

Kielet: englanti / ei tekstitystä

Alkup. nimi: The World to Come

Kategoria:

Schoharien piirikunta, New Yorkin osavaltio, 1856: Maanviljelijäpariskunta Abigail ja Dyer yllättyvät saadessaan uusia naapureita, Tallien ja Finneyn. Vaimot huomaavat pian viihtyvänsä paremmin toistensa kuin aviomiestensä seurassa, eikä yhteys ole vain henkistä sielunsisaruutta vaan myös lihallista halua. Kun he antautuvat sille ja miehet saavat asiasta vihiä, on tragedia väistämätön.

Tämän äärimmäisen haikean tarinan rakkauden rajoista on kirjoittanut merkittävä ja maineikas kirjailijakaksikko: tarina on peräisin Jim Shepardin vuonna 2012 kirjoittamasta samannimisestä novellista, jonka hän muutti käsikirjoitukseksi Ron Hansenin kanssa. Hansenin vahvuuksia ovat lännentarinat, kuten Jesse Jamesin salamurha pelkuri Robert Fordin toimesta (1983), josta Andrew Dominik teki Casey Affleckin ym. tähdittämän elokuvan vuonna 2007, kuten jotkut ehkä muistavat. Eli sukupuolia ajatellen tämä on tarinanluoja-ohjaaja-asetelmaltaan täysi vastakohta elokuvalle, johon sitä on iskevästi, vaikkakin hedelmättömästi verrattu: Ang Leen elokuvasovituksen vuodelta 2005 Edna Ann Proulx’n novellista Brokeback Mountain (1997). The World to Come on ehdottomasti herkempi, hauraampi ja huokoisempi sekä hieno lisä siihen pieneen joukkoon elokuvia, jotka käsittelevät maalais- ja uudisasukaselämää Yhdysvalloissa naisnäkökulmasta.

Mona Fastvold (s. 1981) näytteli ensi kerran lapsena Norjan televisiossa ja teini-iässä vahvisti näyttelijäntaitojaan teatterin lavalla. Oslosta hän muutti Kööpenhaminaan ja lopulta New Yorkiin luoden uraa vaihteeksi kameran takana. Ensikokemuksensa ohjaajana hän sai tehdessään musiikkivideoita norjalaisille bändeille ja esiintyjille, joita olivat mm. Razika, Maribel, The Megaphonic Thrift ja hänen ensimmäinen aviomiehensä Sondre Lerche. Avioeron jälkeen hän laati nykyisen puolisonsa Brady Corbet’n kanssa käsikirjoitukset elokuviin The Childhood of a Leader (2015) ja Vox Lux (2018). Mutta jo sitä ennen, vuonna 2014, hän teki ensimmäisen kokopitkän fiktioelokuvansa The Sleepwalker. (Olaf Möller)