TO TEACH A BIRD TO FLY

Ohjaaja: Minna Rainio, Mark Roberts

Maa: Suomi

Vuosi: 2020

Kesto: 0.22

Kielet: englanti

Alkup. nimi: To Teach a Bird to Fly

Kategoria: , ,

Dokufiktioelokuva kommentoi eläinlajien sukupuuttoon kuolemista ja ilmaston muutosta tulevaisuuden näkökulmasta kerrotulla fiktiotarinalla. Siinä palataan nykyhetkeen menneisyytenä, jossa kertojan isoäiti toimi keinoemona pahasti uhanalaiselle töyhtöibikselle. Nuori nainen työskentelee siivekkäiden sijaisäitinä ja opettaa lintuja Alpit kevyen ilma-aluksen opastamana ylittävälle muuttomatkalle kohti Italian Toscanan talvikotia.

Elokuvan pohjimmaisena ajatuksena on muistuttaa nykypäivän ilmastomuutosten vaaroista tulevaisuuden näkökulmasta. Pelättävissä on ennen näkemätöntä eliölajien katoamista ja sen seurauksena maapallon muuttuminen elinkelvottomaksi autiomaaksi. Teos haluaa myös näyttää, kuinka tuhoisa kehityssuunta on mahdollista välttää, ja miten eri eliölajit kykenevät elämään sopusoinnussa ja yhteistyössä ilman toistensa riistoa. Tämän se toteuttaa hekumallisin kauniin kuvin erityisesti ”päähenkilöistään”, myyttien hehkuttamista ibis-linnuista – niin yksilöinä kuin silmiä hiveleviä muotoja muodostavina parvina.

To Teach a Bird to Flyn ansio on siinä, ettei se levitä sanomansa tueksi kauhukuvia, vaan näyttää sen valoisan näkymän, joka meillä on edessämme, kun ilmastonmuutoksen vaarat on vältetty, eliöt – ihminen mukaan lukien – ovat turvassa sukupuutolta ja jopa pohjoisen ja etelän jäätiköt ovat edelleen olemassa. (VpM)