TORI AND LOKITA

Ohjaaja: Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne

Maa: Belgia, Ranska

Vuosi: 2022

Kesto: 89 min

Kielet: ranska / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Tori et Lokita

Kategoria: ,

Sodankylän 2005 sympaattisuudellaan valloittaneiden belgialaisten veljesten Jean-Pierre ja Luc Dardennen komean uran lukuisat teokset ovat tulleet festivaaliyleisölle jo sen verran tutuiksi, että tiedämme voivamme luottaa heidän linjaansa. Tori and Lokita ei tuota pettymystä: kyseessä on entistäkin pelkistetympi teos siirtolaisuudesta, lapsista ja nuorista – kadun ruohonjuuritasolla koettuna.

Seuraamme kahta paperitonta Afrikan-pakolaista, Kamerunista tullutta nuorta poikaa Toria ja jo teini-ikäistä beniniläistä tyttöä Lokitaa Belgiassa. Sisarellisen ystävyyden yhteenkuuluvuus auttaa heitä kestämään arjen haasteita pikkurikollisuuden ja huumekaupan monen rintaman uhkien keskellä.

Vakuuttavasti Dardennet näyttävät tuntevan Liègen kotimaisemiensa ongelmien lukuisat tasot perinpohjaisesti. Ei voi kuin ihailla lannistumattomia Toria ja Lokitaa, kun heidän yhteinen tarinansa kiertyy kohti järkyttäviä loppuratkaisuja. Ylitunteellisuuteen ei sorruta, vaikka ”sisarusten” yhteenkuuluvuutta osoittavat lauluduetot ovatkin hellyttäviä.

Cannesin Kultaisen palmun kaksinkertaiset voittajat JEAN-PIERRE (s. 1951) ja LUC (s. 1954) DARDENNE ovat työskennelleet aina yhdessä, sekä käsikirjoittajina että ohjaajina, ”tekijänä, jolla on neljä silmää”. Tinkimättä he ovat pysyneet uskollisina kutsumukselleen, pohjanaan vuonna 1975 käynnistyneet yhteiskunnalliset tv-dokumentaarit. 1981 Dardennet siirtyivät fiktioihin. Heidän sellaiset kypsän nykykautensa saavutukset kuin Lupaus, Rosetta, The Son, Lapsi, The Silence of Lorna, The Kid with a Bike ja Kaksi päivää, yksi yö ovat todentaneet Jonathan Rosenbaumin taannoisen määritelmän, joka yhä pätee: ”Kukaan muu maailmassa ei tällä hetkellä tee elokuvia, jotka ovat yhtä tarkkavaistoisesti kiinni nykyhetken työväenluokan elämässä.”

Timo Malmi