TOUKI BOUKI

Ohjaaja: Djibril Diop Mambéty

Maa: Senegal

Vuosi: 1973

Kesto: 1.25

Kielet: wolof, arabia, ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Touki Bouki

Kategoria: , ,

Pääkallomopedillaan kruisaileva karjapaimen Mory ja yliopisto-opiskelija Anta ovat pettyneitä Dakarin elämänmenoon. Yhdessä he haaveilevat ulospääsystä ja lähdöstä Eurooppaan. Mory juonii erilaisia vaihtoehtoja, joilla he voisivat mahdollistaa lähtönsä, mutta on täysin epävarmaa onnistuuko niistä mikään.

Senegalilaisen Djibril Diop Mambétyn Touki Bouki on afrikkalaisen elokuvan merkkipaalu. Martin Scorsese on sanonut että ”Touki Bouki räjähtää yksi kuva kerrallaan”. Ensi-ilta Cannesissa ja FIPRESCI-palkinto Moskovan elokuvajuhlilta antoivat tälle hengeltään kokeelliselle elokuvalle mahtavan ponnahduslaudan. Houreinen ja unenomainen kerronta on väkevä todistus afrikkalaisen tarinaperinteen heijastuksista elokuvan rakenteeseen. Elokuva lainailee Ranskan uudelta aallolta, mutta kastaa sitaattinsa ennen käyttöä raikkaassa lähteessä. Tarina huokuu itsenäisyyden jälkeistä sekaannusta ja hämmennystä ja välttelee länsimaisen kuvaston kankeutta.

Unelma länsimaista elää kuitenkin vahvana henkilöhahmoissa ja musiikkiraidalla. Josephine Bakerin Paris, Paris -kappale siivittää kaksikon unelmointia ja levittää todellisuuden päälle disneymäisen vääristymän. Baker laulaa: ”Paris, Paris, Paris / C’est sur la terre un coin de paradis / Pariisi, Pariisi, Pariisi. Tämä maanpäällinen paratiisi.” (OK)

Restored in 2008 by World Cinema Foundation at Cineteca di Bologna/L’Immagine Ritrovata in association with the family of Djibril Diop Mambéty. Restoration funding provided by Armani, Cartier, Qatar Airways and Qatar Museum Authority.