TOVE

Ohjaaja: Zaida Bergroth

Maa: Suomi, Ruotsi

Vuosi: 2020

Kesto: 1.43

Kielet: ruotsi, suomi, englanti, ranska / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Tove

Kategoria: , ,

Tove Jansson on yksi tunnetuimpia suomalaisia taiteilijoita, jonka luoma maailma on ihastuttanut ihmisiä sananmukaisesti ympäri maailman, ja hänen teostensa ympärille on kehittynyt todellinen design-imperiumi. Häntä ei myöskään voi kutsua pelkästään kirjailijaksi – itsehän hän halusi pitää itseään etupäässä kuvataiteilijana.

Janssonista kertovan elokuvan tekijät, taiteilijataustainen ohjaaja Zaida Bergroth ja käsikirjoittaja Eeva Putro ovat luoneet hänen etsikkovuosiensa taustaksi sodanjälkeisen ajan kuplivan kulttuurielämän. Elokuva vilisee sen hetken etevimpiä kulttuuripersoonallisuuksia eikä monien noina vuosina eläneiden muistamasta ankeudesta ole mukana häivääkään.

Elokuva kuvaa Toven kahta elämänpiiriä, jotka sivuavat toisiaan vain satunnaisesti. Toisaalta vaikuttavat hänen kolme tärkeää rakkauttaan, jotka kuoriutuvat toisistaan, toisaalta oman taiteilijuuden etsintä. Tämän elokuva on onnistunut tiivistämään yhteen kohtaukseen. Kun Jansson kantaa anteliaasta englantilaisesta sarjakuvasopimuksesta ansaitsemansa setelipinkan entiselle vuokraemännälleen maksuksi ateljeeasunnon ostosta, myyjä kysyy, voivatko rahat olla peräisin rikoksesta. Kyllä, vastaa Tove, rikoksesta taidetta kohtaan. Jansson on mielestään myynyt itsensä.

Elokuvan liikuttavin hetki on otos tosielämän Tovesta tanssimassa keskellä merta, elokuvan viimeinen kuva, peräisin hänen kaitafilmikokoelmastaan. (Velipekka Makkonen)