TRAIN OF SHADOWS

Ohjaaja: José Luis Guerín

Maa: Espanja

Vuosi: 1997

Kesto: 1.28

Kielet: -

Alkup. nimi: Tren de sombras

Kategoria: , , ,

José Luis Guerínin kunnianhimoisimpiin töihin lukeutuva, useilla kansainvälisillä festivaaleilla palkittu Train of Shadows kurottautuu perinteisten elokuvallisten tyylilajien tuolle puolen. Teos sumentaa todellisuuden ja fiktion välisen rajan muistuttaen samalla katsojaa elokuvan mediumin voimallisuudesta ja rajattomista mahdollisuuksista. Samalla kyseessä on rakastava tribuutti elokuvataiteen varhaisvuosille, jolloin näihin mahdollisuuksiin uskottiin itsestäänselvyytenä.

Elokuvan keskeinen mysteeri on Gérard Fleury, pariisilainen amatöörielokuvantekijä, joka katosi 70 vuotta sitten. Toinen oleellinen hahmo on tuntematon elokuvantekijä nykyajassamme, joka kiinnostuu Fleuryn jättämistä jäljistä ja alkaa selvittää tämän kohtaloa. Suoraviivaista juonielokuvaa on turha odottaa, mutta monet elokuvan nähneet ovat aistineet Guerínin maalaamassa tematiikassa yhteneväisyyksiä esimerkiksi Michelangelo Antonionin tuotantoon.

Strukturalistisen määrätietoisuutensa ja teknisen moninaisuutensa lisäksi elokuva on visuaalisesti säkenöivän kaunis arvoitus. Se edellyttää jatkuvaa osallistumista kuvien välisten yhteyksien pohdintaan, joka avautuu varmasti jokaiselle katsojalle eri tavoin. Tämän myötä cinefilian absoluuttinen ääri-ilmentymä luo ainutlaatuisia muistoja ja jää kummittelemaan sen todistaneiden mieliin. (TET)