TRALALA

Ohjaaja: Arnaud Larrieu, Jean-Marie Larrieu

Maa: Ranska

Vuosi: 2021

Kesto: 2.00

Kielet: ranska / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Tralala

Kategoria: , , , ,

Mathieu Amalric soittaa ja laulaa! Cannesin filmijuhlien pääsarjan erikoisnäytöksessä 2021 maailmanensi-iltansa saanut Tralala on kiinnostava ja oleellinen teos näyttelijä-ohjaajan koko uran kannalta; tuorein näyttö hänen yhteistyöstään Larrieu-veljesten kanssa. Tralalan käsikirjoittaja-ohjaajat Arnaud ja Jean-Marie Larrieu ovat olleet Arnaud Desplechinin rinnalla Amalricille tärkeitä tekijäkumppaneita vuosikaudet (esimerkiksi musiikkikomedia A Real Man vuodelta 2003 on saavuttanut tiettyä kulttistatusta).

Myös Tralala on komediallinen musikaali, herkkua ranskalaisen chansonin ystäville (Ranskassa kuuluisat eri säveltäjät ovat tehneet musiikin kullekin näyttelijälle erikseen). Tapahtumat keskittyvät veljesten syntymäkaupunkiin Lourdesiin, Pyreneiden juurelle lähelle Espanjan rajaa. Pikkukaupunki on yksi tärkeimmistä ja suosituimmista katolisen kirkon pyhiinvaelluspaikoista, ihmeparannusten etsijöiden vilkas matkailukeskus.

Amalric näyttelee elokuvan antisankaria, rähjäistä trubaduuria, joka saapuu Pariisin kaduilta Lourdesiin jäljittämään mystistä nuorta naista (nimeltä Virginie vrt. Neitsyt Maria), joka jätti hänelle arvoituksellisen avainsanoman: ”Ennen kaikkea, älä ole itsesi.” Leikittelevässä, absurdiin kallistelevassa komediassa Larrieu-veljekset satirisoivat hilpeästi niin kotikaupunkiaan kuin jälleensyntymisen myyttejä. Ei tosikoille! (Timo Malmi)